menstruatie seks

7 volkomen normale period symptoms

Zeg je ongesteldheid, dan zeg je cramps & cravings. Maar of je nu al jaren menstrueert of pas net voor het eerst ongesteld bent geworden (of het misschien nog niet bent), je hebt misschien wat vragen of wat wel en niet normaal is. Wij beantwoorden ze voor je.

1 Blood flow

Duh, je bent niet ongesteld als je niet bloedt. However: hoeveel je verliest is voor iedereen anders. Je bestie kan misschien de hele schooldag doen met een minitampon terwijl jij je super elke twee uur moet verwisselen. Dat is dus niet raar. Het kan ook zijn dat zij een hele week ongesteld is en jij maar drie dagen.

Toch bestaat er wel zoiets als te veel bloeden. Het is verstandig een afspraak met je huisarts te maken als je bloedstolsels (klontjes) hebt die groter zijn dan een muntje van tien cent en/of je je supertampon meerdere keren per uur moet verwisselen, zegt adolescentgynaecoloog Melisa Holmes tegen Seventeen. ‘Te veel vloeien kan leiden tot bloedarmoede.’

 

2 Cramps

We kennen allemaal de horror stories over krampen die zo erg zijn dat je de hele dag in de foetushouding in bed wil liggen. Ook dat is completely normal. Op zich zou je met een pijnstiller good to go moeten zijn, maar als je menstruatie je echt aan huis gekluisterd houdt, kun je beter even langs de dokter gaan. Je menstruatie zou je daily life namelijk niet in de weg moeten staan. Vaak heeft de dokter er een (simpele) oplossing voor, maar hij kan ook uitzoeken of er misschien iets aan de hand is wat de heftige pijn veroorzaakt. Always good to check, want als de pijn too much too handle is, kan dat een teken zijn van endometriosis.

 

3 Cravings

Bezig met je tweede reep chocola tijdens je time of the month? You’re not alone in this, want de cravings zijn real. Geef moeder natuur maar de schuld. Onthoud wel dat gezond eten sommige menstruatieklachten (zoals kramp en acne) kan verminderen.

 

4 Emo

Zou je al kunnen huilen om een aflevering van Sesamstraat? No worries, dat is gewoon onderdeel van het premenstrual syndrome, dat dr. Holmes ‘premenstrual emotional magnification’ noemt. Oftewel: premenstruele emotionele vergroting. Dat noemt ze zo, omdat je in deze periode emoties die er al zijn intenser ervaart. Gaat vanzelf weer over. Maar heb je buiten je menstruatie om geestelijke gezondheidsproblemen, dan kan het best moeilijk zijn om ermee om te gaan. Keep in mind dat je ongesteldheid je gevoelens intensiveert en probeer je daar dus van bewust te zijn als je een breakdown hebt. Zoek hulp als je denkt dat je jezelf (of anderen) iets aan gaat doen.

 

5 Acne

Je bent niet de enige die vindt dat period breakouts the worst zijn. ‘Je talgproductie kan beïnvloed worden door je hormonen’, legt dr. Holmes uit. Je maakt tijdens je menstruatie meer talg aan, waardoor je poriën verstopt kunnen raken en er puistjes ontstaan. Heb je last van acne, dan kan dat tijdens je menstruatie dus erger worden. Heb je normaal geen last van puistjes? Dan is de kans groot dat áls je er eentje hebt, het tijdens that time of the month is.

 

6 Boobies

Vallen je boobies net even anders in je fave bra als je ongesteld bent? Of zijn je borsten een beetje gevoelig? Ook dat is de normaalste zaak van de wereld. ‘Tijdens je ongesteldheid produceer je wat meer oestrogeen en dat kan je borsten gevoeliger maken en zorgen dat ze een beetje opzwellen. Nou ja, een beetje… het kan soms een hele cupmaat verschil maken!

 

7 All worse everything

We zeiden dus al dat je emoties tijdens je menstruatie versterkt worden en dat als je al last hebt van acne, ook dat erger kan worden. Eigenlijk kan zo’n beetje alles waar je normaal gesproken last van hebt tijdens je ongesteldheid verergeren. Heb je bijvoorbeeld een darmaandoening of een auto-immuunziekte, dan kunnen de symptomen erger zijn. Zelfs je hoofdpijn kan heftiger zijn. ‘We noemen dat menstruele vergroting van bestaande omstandigheden’. Voel je je zieker dan normaal, blame your period. Maar once again: als het zo erg wordt dat het je dagelijks leven beïnvloedt, go see a doctor.

 

fotografie: pexels. Bron: Seventeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen