endometriose

Alles wat je wilt weten over endometriose

Ongesteld zijn is soms een fijn smoesje om onder dingen uit te komen, maar als je endometriose hebt, is er méér aan de hand dan een beetje menstruatiepijn. Wij vertellen je alles over endometriose.

Alles wat je wilt weten over endometriose

 

Wat is het?

Voordat we alles uitleggen over endometriose, is het handig om eerst even een korte biologieles met je door te nemen. Daar gaat ‘ie: Een menstruatiecyclus duurt circa 28 dagen. Halverwege komt er een eitje vrij uit een van de twee eierstokken. Dit heet een eisprong.

 • Wordt het eitje bevrucht, dan rolt het via een van de twee eileiders baar de baarmoeder en kan het zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Gevolg: je bent zwanger.
 • Wordt het eitje niet bevrucht, dan laat het baarmoederslijmvlies twee weken later los en komt het samen met bloed naar buiten. Gevolg: je bent ongesteld.

Bij meiden met endometriose verlaat het baarmoederslijmvlies het lichaam niet via de vagina. Het slijmvlies komt in de buikholte terecht en kan het lichaam dus niet verlaten. Elke keer dat je ongesteld wordt, hoopt het slijm zich meer op en na een tijdje kan het zich gaan hechten aan je darmen of andere organen, wat voor erg veel pijn kan zorgen.

Hoe voelt het?

De meeste meiden omschrijven de pijn als een felle, stekende pijn die bijna continue aanwezig is. De pijn is zó heftig, dat sommige meiden de hele dag op bed moeten liggen. Kleine stukjes lopen of zelfs rechtop staan, is dan al een hele opgave.

Wat zijn de symptomen?

 • (Buik)pijn vlak voor en tijdens de menstruatie
  Veel meiden zonder endometriose ervaren een beetje ongemak wanneer ze ongesteld worden, extreme pijnen horen niet bij een gewone menstruatie.
 • Pijn bij toiletbezoek
  Wanneer je baarmoederslijmvlies zich aan je blaas of darmen is gaan hechten, kan naar de wc gaan erg pijnlijk zijn.
 • Pijn tijdens of na het vrijen
  Wanneer je baarmoederslijmvlies zich rond de baarmoeder is gaan hechten, is vrijen erg pijnlijk. Ook het inbrengen van een tampon doet dan pijn. Je voelt de pijn dan diep in je onderbuik.
 • Vermoeidheid
  Het kost heel veel energie om je elke maand opnieuw tegen de pijn te verzetten. Soms worden meiden er lusteloos en down van.

Hoe weet je of je misschien endometriose hebt?

Er zijn een paar signalen die kenmerkend zijn voor endometriose. De buikpijn is heel heftig, het treedt altijd op vlak voor en tijdens je menstruatie en de pijn wordt bij elke nieuwe menstruatie heftiger.

Wat moet je doen als je denkt dat je endometriose hebt?

Waneer je denkt dat je endometriose hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt bij de huisarts. Elke maand komt er baarmoederslijmvlies in je buikholte terecht en elke maand zal de pijn dus toenemen. Als de huisarts ook denkt dat je endometriose hebt, stuurt hij je door naar een gynaecoloog. Deze kan een kleine kijkoperatie uitvoeren om cast te stellen  of je inderdaad endometriose hebt. Zo’n kijkoperatie – vaak een dagopname – wordt meestal onder verdoving in het ziekenhuis gedaan.

Wat gebeurt er als je endometriose hebt?

Als blijkt dat je endometriose hebt, zal de gynaecoloog je waarschijnlijk pijnstillers en de pil voorschrijven. De pil geeft verlichting, zeker als je tijdens de stopweek je pil doorslikt. Dan word je niet ongesteld, verlies je geen bloed en heb je dus ook minder of geen klachten. Waneer de klachten heel heftig zijn, kan door middel van een operatie het endometrioseweefsel worden weggehaald, maar dit gebeurt eigenlijk alleen bij vrouwen die al jaren klachten hebben en bij wie er veel weefsel in de buikholte zit.

Gaat het vanzelf over?

In maar heel weinig gevallen gaat het vanzelf over. Elke maand word je namelijk opnieuw ongesteld en dus zal elke maand opnieuw baarmoederslijmvlies afbreken. Pas als je in de overgang komt (bij de meeste vrouwen gebeurt dit rond hun vijftigste), ben je van endometriose af.

Kun je nog wel kinderen krijgen?

Vrouwen met endometriose worden vaak moeilijk zwanger, maar dat betekent niet dat ze helemaal geen kinderen kunnen krijgen.

Wat moet je doen als je iemand kent die endometriose heeft?

Het allerbelangrijkste is, dat je diegene serieus neemt. Endometriose is echt iets anders dan ‘gewone’ menstruatiepijn.

https://giphy.com/gifs/key-and-peele-keegan-michael-edit-8tQG1YjuAXKg0

 

LEES OOK: 

Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen