Een nieuwe inspirerende blog van Bente!

Laatst was ik vijf dagen in Berlijn met mijn vriend, even lekker niets doen. Even geen school, even geen werk, gewoon lekker genieten. Per toeval ontdekte we een alternatief restaurantje in een hippie wijk. De sfeer van dit kleine eettentje was super. Je kreeg er echt een typisch huiskamergevoel van. Nog leuker was het toen we ontdekten dat de eigenaar van het restaurant een Nederlander was. Natuurlijk was ik nieuwsgierig. Hoe komt een Nederlander terecht in de bruisende stad Berlijn, welk verhaal zit daarachter. Brutaal als ik was, vroeg ik daar natuurlijk naar.

Het antwoord daarop was verrassend. Hij trok zijn schouders op en zei: 'Ik had geen zin meer in de Nederlandse sfeer. Ik heb mijn spullen gepakt en ben vertrokken.' Ik vond het nogal wat. Ik bedoel, kijk wat je allemaal achter je laat! Die opmerking van mijn kant werd beantwoord met een aantal vragen: 'Wat laat je dan allemaal achter? Wat is voor jou zo belangrijk dat je het niet achter kan laten? Voor wie of wat blijf je thuis?'

En die vragen kregen me stil (wat overigens niet vaak gebeurt). Want eigenlijk, als je erover nadenkt is er niet zoveel wat je achterlaat. Eigenlijk hebben we niet zoveel bagage als dat we altijd denken. Vaak voelen we ons verbonden door school, werk, familie en vriendinnen. Maar al die dingen zijn niet alleen terug te vinden in Nederland, maar ook in andere landen. Op dat moment, aan dat kleine houten tafeltje in dat gezellige restaurantje, kwam ik erachter dat het enige wat ons tegenhoudt angst is. Angst om dingen achter te laten, angst voor het nieuwe en onbekende, angst voor de reis zelf. Maar deze man liet zich niet tegenhouden, deze man heeft gedaan wat bijna niemand durft. Hij heeft zijn spullen gepakt en is weggegaan.

En dat heeft me zo geïnspireerd dat ik het wel met jullie moest delen. Want hoe vaak laten we niet kansen voorbijschieten omdat we niet durven. Hoe vaak slaan we dingen af omdat we bang zijn? Die man heeft ervoor gekozen om zijn droom achterna te gaan en is naar een ander land verhuisd, voorgoed. Misschien was hij ook wel bang, misschien durfde hij stiekem ook niet, maar hij heeft het wel gedaan.

En dat is wat iedereen zou moeten doen. Of je nou wil reizen naar een verre plek, wil beginnen met het schrijven van een boek of een relatie wil met die leuke jongen… Ga ervoor! Geef die angst een hele harde klap en laat het varen. Zoals die man mij heeft geïnspireerd, wil ik jullie inspireren. Trek erop uit en doe alles wat je zou willen doen. Laat je nooit tegenhouden door je eigen angsten. Verken de wereld, grijp je kansen en geniet! Want een leven om het allemaal over te doen, krijg je niet.