Hóeveel boeken leest ze?!

Het hele universum denkt dat ik een heel braaf kind ben. En misschien, heel misschien, ben ik dat ook. Ik ben tamelijk aardig tegen de rest van de wereld. Voor mij geen overmatig gebruik van scheldwoorden of agressiviteit. Oké, misschien alleen tijdens die ene tijd in de maand, maar dat is geoorloofd. Right

Maar toch leid ik aan een verslaving die echt uit de hand begint te lopen. Ik slaap slechter, ik sluit me af voor de buitenwereld en af en toe ben ik emotioneel instabiel. Ik leid het leven van een boekverslaafde.

Liedjes kunnen je aan een bepaald moment laten denken. Door die ene herkenbare melodie bevind je je voor heel even in een herinnering. Dat heb ik met boeken. Waar de ene song me doet denken aan dat hartverscheurende moment in The Fault In Our Stars, doet een ander lied me denken aan de herinnering van dat ene boek dat zo mooi eindigde. Voor mij geen  persoonlijke herinneringen waar ik een goed gevoel van krijg. Nee, laat mij maar terugdenken aan verschillende bundeltjes papier.

Ik heb geen kalender of agenda meer nodig. Voor mij bestaan periodes niet uit dagen, weken, maanden. Voor mij bestaan ze uit, hoe raad je het, boeken. Elk normaal persoon in mijn omgeving kijkt me aan alsof ik zojuist mijn gordijnen heb opgegeten, als ik ze vertel dat ik minimaal één boek per week lees. Weeknummers zijn voor mij overbodig, nietszeggend. Ik houd de voortgang van het jaar bij in verhalen. Week 48? Oh, dat was die week dat ik dat Engelse boek las. Week 50 afspreken zeg je? Welk boek is dat precies?

Die bundeltjes papier zorgen er maar al te vaak voor dat de grens tussen fictie en werkelijkheid bij mij vervaagt. Zo vraag ik me constant af of ik het zelf heb meegemaakt of dat een hoofdpersoon uit een boek die herinnering heeft gehad. Heb ik zojuist die ene krentenbol op of was dat in mijn boek? Heb ik zojuist met een bosaapje gepraat, of heb ik dat ergens gelezen?

Dat er sprake is van een serieuze verslaving is wel duidelijk. Maar afkicken zal ik nooit. Ik leid het leven van een boekverslaafde, en ik wil nooit meer anders.

'A reader lives a thousand lives before he dies, the man who doesn’t read lives only one.' – George R.R. Martin