Lees hier haar nieuwe blog!

Jullie zullen het waarschijnlijk niet gemerkt hebben, omdat mijn blogs gewoon doorgingen, maar ik ben toch echt drie weken op vakantie geweest. Sinds kort ben ik weer terug van weggeweest.

Hoewel de meeste dames kiezen voor een heerlijke strandvakantie, ben ik dit jaar een andere weg ingeslagen. Geen luxe shoppingtrips in exotische winkels, geen restaurantjes met heerlijke wijntjes en tijdens mijn vakantie was er geen strand te bekennen. Samen met mijn vriend leefde ik op droog brood en water. We sliepen in zo goedkoop mogelijke hostels, en we hadden reisdagen van zo’n 13 tot 20 uur. Wij zijn deze zomer namelijk gaan backpacken door Europa. En ooh, wat was dat gaaf! Maar hoe maak je zo’n reis met het budget van een arme student? Nou, zo dus!

Van het prachtige Parijs, naar het romantische Rome via het sfeervolle Florence. Daarna door naar het verassende Slovenië, en het bruisende centrum van Kroatië. En als afsluiter via het gezellige Wenen weer terug naar huis. Dat allemaal in 20 dagen, met een krap budget. Hoe dan?

Weleens gehoord van de InterRail pas? Dit is een treinpas voor jongeren waarmee je door heel Europa kunt reizen. Als je tussen de 18 en de 25 jaar bent krijg je enorm veel korting op zo’n pas, en daar begint je budgetreis al mee. Je vult simpelweg in welke dag je van plan bent te gaan reizen en je kunt iedere trein pakken die je wilt. Makkelijker kan niet!

Voor drie weken lang overnachtingen boeken, dat kan gewoon niet goedkoop zijn. Nou, wel dus. Natuurlijk moet je niet rekenen op luxe viersterren hotels die midden in het centrum liggen. Maar dat zou je ook niet moeten willen als backpacker. Dan is de complete ervaring weg. Zo hebben mijn vriend en ik in mega goedkope hostels geslapen. Ja, je hebt last van lawaaiige gezinnen of groepen jongeren. Nee, de badkamers zien er niet altijd even fris uit. En ja, de kamers zien er uit alsof ze al een tijdje niet zijn schoongemaakt. Maar je bespaart wel enorm veel geld. Zo ben ik een keer beland in een jeugdherberg met zes luidruchtige jongens op de kamer, die midden in de nacht naar elkaar schreeuwden hoe dronken ze wel niet waren. Dat hoort er allemaal bij.

Lekker eten is een must op vakantie, en als foodaddict kan ik dat heel goed begrijpen. Maar wie zegt dat je altijd maar in een restaurant moet eten als het veel gezelliger en goedkoper kan? Zo heb ik op een avond een pizza afgehaald voor 3 euro en ben ik een grote heuvel in Florence opgeklommen. Eenmaal daar kon ik genieten van mijn pizza, een prachtig uitzicht over de stad, de zonsondergang van een hete zomerdag én van de gitaar die een muzikant aan het bespelen was. Onbeschrijflijk mooi en heel goedkoop!

Lopen, lopen en nog eens lopen. Je bespaart ontzettend veel geld door gewoon je benen te gebruiken. Niks metro, tram of taxi. Gewoon alles te voet doen! En dat is helemaal geen straf, want je leert veel meer van de stad kennen dan dat je met de ondergrondse metro gaat. O, en het is nog een goede work-out ook.

Dus meiden, laat je niet tegenhouden door je krappe budget. Een rondreis door Europa moet je gewoon een keer in je leven doen. Waarom? Dat lees je in mijn volgende blog.