Zo doe je het

Ik zou willen dat ik het kon, loslaten. Alles wat op mijn pad komt wil ik het liefst krampachtig dicht bij me houden. In sommige gevallen – lees pizza en pepernoten – wordt het zelfs net iets te letterlijk. Vooral de negatieve gedachten blijven rondgaan in mijn hoofd alsof ze niets beters te doen hebben. Onterechte schuldgevoelens kan ik niet van me afschudden en gesprekken die mogelijk fout liepen speel ik keer op keer opnieuw af in mijn hoofd. Na een hele dag werk op de bank ploffen en alles gewoon lekker loslaten? Dat zit er bij mij dus écht niet in.

Op de teen staan van je klasgenootje terwijl je een bekertje uit de kast pakt. No big deal, toch? Dat dacht ik ook op het moment zelf. Een 'sorry' en een lieve glimlach en het is recht gezet. Maar na 10 uur scenario’s in mijn hoofd afgespeeld te hebben is het teen-incident een compleet horrorverhaal geworden.

'Denkt ze misschien dat ik het expres deed? Nee toch? Maar haar gezichtsuitdrukking, over blikken die kunnen doden gesproken! Of, deed ik het stiekem wel expres? Onbewust misschien?' Een typisch gevalletje van een mug een big ass olifant maken én niet los kunnen laten. Jouw klasgenootje is die pijnlijke teen allang weer vergeten terwijl jij diep in de nacht nog ligt te malen, het incident herkauwend. Herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd om die negatieve gedachten het figuurlijke huis uit te trappen. Want met de juiste tips en tricks verslapt je sterke greep en wordt ook jij een zorgeloos schepsel.

Tip 1
Bestrijd die vastklampende negatieve gedachten met de positieve draai. Duikt dat ene nare gesprek voor de zoveelste keer op in je hoofd? Maak er iets positiefs van! Ik bedoel maar, door dat teen-incident ben je letterlijk en figuurlijk wat hechter met die ene klasgenoot geworden! Ieder nadeel heeft zijn voordeel, toch?

Tip 2
Gedachten die alsmaar ronddwalen en niet van plan zijn om weg te gaan? Pak ze gewoon op en gooi ze in een denkbeeldige put die zo diep is, dat ze met geen mogelijkheid – of ladder – meer terug kunnen komen. Op de weg naar de put toe mag je er best nog even aan denken, maar zodra ze uit het zicht zijn: verboden terrein.

Tip 3
De gouwe ouwe: het kan altijd erger toch? Oké, misschien mag je je toch lichtelijk schuldig voelen over die arme teen van je klasgenootje. Maar je had ook de beker, inclusief dampend hete vloeistof over haar voet kunnen gooien. Of nog erger, misschien was de hele inhoud van de kast wel op haar gedonderd door jouw onoplettendheid. Klinkt die ene misstap heus niet meer zo erg.

Negatieve gedachten laat je niet zomaar los, maar met een beetje tijd en heel veel oefening kom je een heel eind. En zoals Loesje een keer zei: 'Laat het los en je hebt twee handen vrij.' Just let it go, let it go!

P.S. Wedden dat je nu de sountrack van Frozen in je hoofd hebt? Die blijft voorlopig nog wel even hangen. Ik bedoel maar, dingen loslaten is zo makkelijk nog niet.