4 x Zo pieker je even niet!

Terwijl ik net mijn boodschappen had afgerekend bij de supermarkt liep ik via de openschuivende deuren weer de buitenlucht in.

Honderden vragen spookten door mijn hoofd… Waarom keek de caissière me zo raar aan? Vond ze misschien dat ik die oude man achter mij had moeten helpen met zijn boodschappen? Had ik dat moeten doen?

Wat zal die oude man trouwens van me denken? Ben ik nu een asociaal persoon? Ja, ik had hem moeten helpen. Jezus wat ben ik een slecht persoon. Oh, en waarom keek die ene vrouw bij de komkommers me aan alsof ik gek was? Deed ik misschien iets verkeerd? Ja, ik deed vast iets verkeerd. 

Overthinking, ik ben er nummer één in. Een kampioen. Over ieder onbenullig en minder onbenullig dingetje kan ik uren nadenken. Had ik dit misschien niet moeten zeggen? Had ik dat misschien anders aan moeten pakken? Wat zullen ze nu wel niet van me vinden?

Denken is goed, geloof me. Maar op het moment dat je hersenen overuren draaien om een bezoekje bij de supermarkt, dan moet er toch echt iets veranderen. Dus bij deze, tips om van dat vermoeiende piekeren af te komen!

[1] Normaal gesproken pieker je de hele dag door. Zorg er vanaf nu voor dat je één moment op de dag pakt om jezelf dit te gunnen. Ga een rondje hardlopen, kies voor een uurtje bankhangen, luister 30 minuten lang naar muziek, voor mijn part ga je voor een half uur de yoga Queen uithangen.

Als je maar gewoon wat rust pakt waarop je over alles en nog wat na mag denken. Wat moet ik tegen die ene vriendin zeggen? Hoe kan ik beter presteren op mijn werk? Moet de hond nog eten krijgen? Heeft mijn plant al water gehad? Bestaan unicorns? Pieker erop los! Maar na dat ene dagelijkse half uur stop je. Dan is het klaar. 

[2] Schakel iemand in. En dan heb ik het niet over een psychiater die je gek verklaard. Ik heb het over iemand die dicht bij je staat. Je moeder, een vriendin, je lieve vriendje, die lieve zus of broer. Zij fungeren perfect als praatpaal!

Kies een dagelijks of wekelijks moment en geef jezelf helemaal bloot. Gooi er alles uit waar je mee zit en laat de ander je advies geven. Die gekke hersenkronkels ontknopen door erover te praten is ontzettend effectief. Ik, en mijn vriend (sorry) kunnen het weten.

[3] Oké, ik geef het toe. Het klinkt kinderachtig. Maar als ik toegeef dat ik er nog steeds gebruik van maak, vind je het dan misschien minder voorschut? Ik heb het over het schrijven van een dagboek. Een dagboek waarin je al je gevoelens op schrijft heeft nou niet het meest volwassen imago, maar jezus wat helpt het goed.

Je hoeft heus niet iedere dag te schrijven, en ook niet hele boekdelen. Maar schrijf op zijn minst die gekke hersenspinsels op waar je al de hele dag over maalt. Opschrijven helpt om de gedachten van je af te zetten. Echt waar. 

[4] Zorg dat je, je negatieve gedachten omzet in positieve gedachten. Wijs jezelf terecht als je voor de zoveelste keer nadenkt over die mevrouw bij de komkommers in de supermarkt en roep in plaats daarvan positieve gedachten op. Koetjes in de wei bijvoorbeeld. Daar wordt iedereen toch blij van?

Als je jezelf dwingt om aan positieve dingen te denken, iedere keer wanneer er een negatieve gedachte in je opkomt, verdwijnen deze uiteindelijk vanzelf. It’s all about control

Nieuwsgierig naar mijn andere blogs? Kijk dan snel hier en op storiesbybente.wordpress.com.
 

Tot volgende week! 

Liefs, 
Bente