Lees meer!

Ik had net het zwaarste blok van het schooljaar achter de rug en kon voor een weekendje eindelijk even achterover zitten. Voor die twee dagen mocht ik doen wat ik wilde.

 

Het voelde heerlijk, totdat ik ging bedenken hoe ik die kostbare dagen ging invullen. Buiten werken bij de Albert Heijn kwam ik eerlijk gezegd niet verder dan Netflix. En dat shockeerde me toch wel. We leven niet om dag in dag uit series te kijken, op onze mobiel te zitten en spelletjes te spelen op de computer.

Er is veel meer te doen dan als een kluizenaar op je kamer te zitten. Vrije tijd zit al in de kleinste dingetjes, de dingen die we vaak over het hoofd zien. En om ervoor te zorgen dat we die kleine dingetjes voortaan wel zien, heb ik er vier op een rij gezet.

[1] Look at the stars, of de wolken natuurlijk. Dit klinkt misschien saai, dat geef ik meteen toe. Omdat ik niet kon geloven dat je daar plezier uit kan putten, heb ik het geprobeerd. Ik ben in de opening van het raam gaan zitten en heb zo'n tien minuten naar de lucht gestaard. En geloof me, het werkt. De eerste twee minuten keek ik als een dwaas naar de witte wolkjes die langzaam aan me voorbij gingen. De laatste zeven minuten dwaalden mijn gedachten af en voelde ik dat ik in een relax modus kwam. Na die tien minuten voelde ik me heerlijk uitgerust en ontspannen en wilde ik stiekem niet weg bij het raam.

[2] Light a candle. En dát helpt?! Ik hoor jullie het allemaal al denken. Ja, dat helpt! Doe in de avond alle lichten uit, steek een paar kaarsen aan en nestel je in bed of op de bank. Zet je verstand even op nul en probeer te genieten. De geur, de vlammetjes, de warmte, neem het allemaal in je op. Ik weet zeker dat je ervan zult genieten.

[3] Go for a walk. Dan heb ik het niet over de dagelijkse wandeling naar school, het uitlaten van je hond of het vuilnis buiten zetten. Maar een wandeling puur en alleen met jezelf. Neem nou eens alles op van wat er om je heen gebeurt. Dat lieve vogeltje dat trippelt op de stoep, die mooie boom die weer in bloei staat, dat kleine meisje op de fiets dat naar je lacht.

[4] Turn off your phone, tv & laptop. De allerbelangrijkste. De laatste tijd zijn we alleen nog maar gefocust op elektronische apparaten. Onze telefoon hebben we altijd in de hand, we kijken naar de televisie tijdens het eten en vallen in slaap met onze laptop nog aan. We kijken niet eens meer echt om ons heen, we zijn alleen geïnteresserd in Facebook, Instagram en WhatsApp. Ik daag je uit al deze apparaten eens uit te schakelen. Wedden dat je jezelf aan het einde van de dag heerlijk voelt?

Het fijne aan al deze kleine dingetjes is dat het weinig tijd kost om je te ontspannen. Dat kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld veel moet leren. Een film kijken kost tegenwoordig zo'n 2 uur van je tijd, een wandelingetje om je huis hoeft nog geen 5 minuten te duren. Beiden met hetzelfde effect. Dus leg je telefoon eens aan de kant en kijk echt om je heen. Probeer van al die kleine dingetjes te genieten en je verveelt je nooit meer.