Bente’s angst voor…

Waar de meeste mensen bang zijn voor slangen, inbrekers en eenden (echt waar, het heeft zelfs een naam), ben ik bang voor rondjes. Zolang ik me kan herinneren, walg ik bij het zien van veel regelmatige cirkels bij elkaar. Het maakt me misselijk en angstig tegelijk. Alsof ik door een kijkgaatje naar de hel kijk.

En zo kijkt iedereen me raar aan als ik kokhalzend en als een krankzinnige in wording naar een cirkelpatroon blijf staren. Iedere keer opnieuw word ik door de vragende gezichten gedwongen deze angst uit te leggen. Bij de eerste woorden staak ik mijn uitleg al, aangezien ik toch niet boven het harde gelach uitkom. Ik geef gewoon op, dit is vast weer zo’n eigenschap die niet eens uit te leggen valt. Dacht ik.

Tijdens een avondje bankhangen,'stuitte mijn vriend op een leuk testje. 'Heb jij trypofobie? Kom er snel achter door enkele plaatjes!' Ik ben niet zo van de testjes, en al helemaal niet van de gekste fobieën. Tegenwoordig wordt ieder willekeurig geval uitgeroepen tot een nieuwe fobie. Ben je bang voor baarden? Pogonofobie. Angst voor kietelende veren? Je hebt Pteronophobia. Als de dood voor fobieën? Phobophobia it is. Maar omdat ik me verveelde en mijn vriend de test zowat onder mijn neus duwde, besloot ik toch om met een half oog mee te kijken.

En daar ging het mis. Flink mis. Bij het allereerste plaatje slaakte ik een gekwelde kreet uit, bij de foto die daarop volgde, viel ik bijna van mijn stoel en nog een aantal kiekjes verder kreeg ik bijna een rolberoerte. Kleine deukjes in een knie, een honinggraat en een gekke spons kregen het voor elkaar dat ik bijna over mijn nek ging. Het gevoel van walging nam mijn lichaam over. Mijn hoofd wegdraaien kon ik niet. Ik.moest.blijven.kijken.

En zo ontdekte ik iets nieuws over mezelf. 1. Ik was toch niet zo gek als een deur met mijn angst voor kleine gaatjes. 2. Ik moet nooit een honinggraat in huis nemen.

Van alle fobieën die ik kon treffen, ben ik bang voor gaatjes. Ik heb trypofobie. Ik was nog liever bang geweest voor een eend. Of voor een baard, ook prima.

Waar ben jij bang voor? Laat een reactie onder in de comments. Tot volgende week!

Bente