Lees meer…

De laatste tijd hoor ik steeds meer: ‘Wauw, zo gaaf dat je die stukjes voor CosmoGIRL! schrijft! Ik zou willen dat ik kon schrijven, dat lijkt me zo gaaf.’ En hier maken mensen de fout. Je hoeft niet getalenteerd te zijn om iets moois op papier te kunnen zetten. Je hoeft geen genie te zijn om lappen tekst op je toetsenbord te typen. Iedereen kan schrijven, als je het maar wil.

Maar vaak is het zo dat mensen gewoon niet durven. Dat ze zich er zelfs voor schamen. En ik ken dat gevoel wel. Ik durde eerst niet te schrijven omdat ik dacht dat de dingen die ik schreef toch nutteloos en stom waren. Ik schaamde me al als ik de net geschreven tekst opnieuw las, laat staan dat andere mensen het plezierig zouden vinden om te lezen.

Totdat ik de ‘whatever’- houding kreeg. Ik vind het geweldig om mooie dingen te creëren met een pen of een toetsenbord. En daar hoef ik echt geen genie voor te zijn. Want als je ergens van houdt, maak je er vanzelf iets moois van. En daarom heb ik voor alle meiden met dezelfde passie als ik een paar tips om te beginnen met schrijven.

TIP 1

Mijn all time favourite: het dagboek! Ik heb er thuis een stuk of 8 liggen. Vanaf mijn 9e tot nu. Want nog steeds schrijf ik alles wat ik meemaak, denk en voel erin. Klinkt dat kinderachtig? Dat vind ik in ieder geval niet. Want ten eerste kun je alles van je afschrijven, wat je dwars zit en leer je jezelf door dat gekrabbel op een stukje papier beter kennen. Ten tweede oefen je meteen je schrijf skills! Probeer iedere dag je dagelijkse gebeurtenissen op een andere manier te omschrijven. De ene keer als een spannend verhaal, de andere keer als een geromantiseerd stukje. Hier leer je ontzettend veel van!

TIP 2

Lezen, lezen, lezen. Door het lezen van je favoriete boeken leer je ontzettend veel over schrijven. Waarom gebruikt die schrijver deze schrijfstijl en hoe brengt hij of zij het karakter van de hoofdpersoon naar voren? Stel deze vragen aan jezelf tijdens het lezen van een boek en vergelijk dit eens met de voorgaande boeken die je gelezen hebt. Uiteindelijk zal je een stijl, of een mix van stijlen ontdekken die bij jou past. En dat kun je weer gebruiken bij het oefenen. Je bent weer een stapje verder.

TIP 3

En als je zo'n boek dan uit hebt, schrijf er dan een recensie over! Hierdoor dwing je jezelf om kritisch te zijn over de dingen die je leest en schrijft. Stel je bijvoorbeeld voor dat je recensie gelezen wordt door zo’n duizend boekliefhebbers. Hoe ga je jouw mening verwoorden en hoe geef je een goed beeld van zo’n boek? Door dit vaak genoeg te oefenen ontdek je het vanzelf.Maar je kunt bijvoorbeeld ook een recensie schrijven over de nieuwe nagellak die je net hebt gekocht. Mogelijkheden zat!

 

Nogmaals: laat je niet tegenhouden door de angst dat je iets niet kan. Dat geldt niet alleen voor schrijven, maar voor alles in het leven. Als iets je passie is, moet je er voor de volle honderd procent voor gaan. Denk vooral niet wat anderen ervan vinden en twijfel zeker niet aan jezelf. Wanneer je in jezelf gelooft, kun je alles bereiken.

‘Live the dream, learn to chase it!’

Liefs, 

Bente