Relaties eindigen. In mijn nabije omgeving zijn in de laatste maand drie relaties gesneuveld.

Het is altijd verdrietig, want je wil dat je vrienden gelukkig zijn. En ook al is het soms beter voor beide partijen om een relatie te eindigen, liefdesverdriet is niet te vermijden.

En iedereen kent dat rotgevoel wel: je denkt dat je niet meer zonder de ander verder kan gaan. Je wil in bed blijven. Je wil huilen en je wil een non-stop relatie met Ben & Jerry’s. Ik oordeel niet, want ik ken het gevoel maar al te goed. Ik heb zelfs in een ‘liefdesverdriet periode‘ chocola naar mijn tv gegooid, omdat ik een koppel op TV zag zoenen. De kleinste dingen maakten mij al verdrietig en boos.

Hoe naar het ook is; voor iemand die uit een relatie komt, is het fijn om te weten dat er een groep liefdevolle vrienden is om haar op te vangen. Oftewel je break up buddy’s.

We moeten het eigenlijk als een eer gaan zien als iemand je vraagt om haar break-up buddy te zijn. Iemands leven valt uiteen en jij mag degene zijn om de persoon in kwestie op te vrolijken. Maar wat zijn de regels?

1. Het is niet jouw taak om het leven van deze persoon op te knappen
Dat moet diegene helemaal zelf doen. Jij bent er om te luisteren, eerlijke meningen te geven en diegene te behoeden iets stoms te doen. Zoals haar ex bellen of sms’en. Is de persoon in dronken staat, dan gewoon telefoon afpakken. (ik weet dit uit ervaring)

2. Jij hebt ook een leven
Laat weten wanneer je zelf beschikbaar bent. Kom zelf met een leuk initiatief in je eigen tijd. Want hoe graag je de ander ook wil helpen, je moet niet mee verdrinken in het verdriet van je vriend of vriendin.

3. Gezelligheid!
“Ja, heel leuk dat je de hele tijd moet janken en ik je verdriet moet aanhoren. Maar nu is het tijd voor een feestje. Het interesseert me helemaal niks dat je geen zin hebt, je komt gewoon!” Afleiding is altijd goed. Zolang het maar leuk is. Sleur je vriendin mee naar een leuk feest, bioscoop of nodig haar uit om mee te gaan shoppen.

4. Geduld…. en nog meer geduld
Het kan een tijd duren voordat je vriend(in) weer went aan het single leven. Dat is oké, want dat hoort erbij. Het is toch een grote switch. Heb geduld als break-up buddy. Beter dat ze wennen aan het single leven met jou dan dat ze erover gaan klagen bij hun ex.

5. Deel je kennis
Ik heb ook liefdesverdriet gehad en ja, ik had er ook moeite mee, maar ik heb het overleefd! Dus jij zal er ook overheen komen. De dag gaat komen dat je ineens beseft dat je helemaal niet meer aan hem hebt gedacht en dan zal je heel trots op jezelf zijn.

6. Je bent een goede vriend dat je er voor diegene bent
That’s all!

Frankee

Foto: TheFashionTourist.com