Ying ligt niet op het strand, maar is wereldverbeteraar in Roemenië.

Geen huis, geen douche en geen eigen plek voor jezelf, zou je jij je dat kunnen voorstellen? Waarschijnlijk niet, toch leven er zelfs in Europa mensen zonder een dak boven hun hoofd of in een slecht woonsituatie. De afgelopen zes dagen heb ik in Roemenië gezeten. Wat ik daar gedaan heb? Een drie in één huis voor drie mensen gebouwd, een nieuw thuis, oftewel hoop.

Een van de mensen waarvoor we het huis bouwde was een 30-jarig meisje. Ze was verstoten door haar familie en is lang wees geweest. Totdat HFH op haar pad kwam en verschillende zomerkampen. In haar gehele leven is ze door veel dingen heen gegaan waardoor het moeilijk voor haar was om te glimlachen. Nadat het huis klaar was en we haar de sleutels overhandigden, kwam er voor het eerste een straaltje glimlach van haar gezicht af. Ze kon opnieuw beginnen, ze had nu echt haar eigen huis.

Naast dat het leuk is om een huis te bouwen, is het ook zoveel meer. De groep waarmee je gaat leer je veel beter kennen, tijdens het bouwen maak je steeds meer individueel kennis met mensen. HFH zorgt er ook voor dat de mensen die het huis uiteindelijk krijgen ook meewerken aan hun huis zodat ze vast kennis kunnen maken met hun buren en de gemeenschap.

De andere leuke kant is dat je echt de cultuur van Roemenië krijgt te zien, naast dat we de hele dag in de hitte hebben lopen bouwen, hebben we ook veel andere activiteiten gedaan. Zo hadden we een traditionele Roemeense avond met dans, eten en zang. Daarnaast gingen we naar een zomerkamp voor Roma kinderen en hebben daar voetbal gespeeld. Ook hebben we de vroegere woonplaatsen bezocht van de mensen waarvoor we het huis bouwen. Vooral de woonplaats was erg choquerend en deed ons weer eens beseffen hoe gelukkig we mogen zijn met ons eigen huis met een kamer erin.

Kortom, Habitat for Humanity was echt een eye opener die eigenlijk iedereen wel eens meegemaakt zou moeten hebben. Niet alleen leer je de mensen van je groep goed kennen, ook werk je samen naar een heel mooi doel: een huis voor andere mensen bouwen die het niet zo goed hebben als dat jij het hebt.

Liefs,
Ying