Vrienden zijn met je ex is een lastig verhaal. Een jaar na het ontvangen van een vriendenverzoek op Facebook.. Is Frankee nu ‘vrienden geworden met zijn ex.’

Het is zomer 2011, bezweet sta ik op de loopband. Mijn vier beste vriendinnen zijn ook verspreid in de sportzaal. Mijn telefoon gaat af. Een Facebook melding. Mijn ex stuurt me een vriendjesverzoek.

Ik ben verbaasd en kijk om me heen, vervolgens roep ik een verveelde Jennifer, die niet van sporten houdt, en we kijken naar mijn scherm. Ik klik op ‘niet nu’. Ik kijk haar aan en ze antwoord met: “ja inderdaad, niet nu!”

Bevriend zijn met een ex heb ik altijd lastig gevonden. Ik begrijp niet dat sommige koppels na een intense relatie gewoon door kunnen gaan als vrienden. Ik ben een persoon die na het eindigen van een relatie eerst nog van alles moet verwerken. Waardoor ik niet in staat ben om met die persoon op vriendschappelijke voet verder te gaan.

En dan heb ik al helemaal geen zin om te zien wat die persoon uitspookt op Facebook. Elke keer dat je online gaat je rot voelen, omdat je je ex leuk op een foto ziet staan of een status van hem leest waarin hij meld dat hij op ‘jullie’ plek aan het lunchen is. Nee, daar dank ik voor.

Ik heb met de ‘vriendjes verzoek’-ex een knipperlicht relatie gehad van ongeveer 6 jaar. Deze persoon heb ik nooit echt los kunnen laten. Hij was als een soort virus die niet uit mijn systeem kon. Hij was voor mij ‘The One’ waar Katy Perry over zong in ‘The One That Got Away’.

In de tussen periodes dat het uit was leefden we allebei onze eigen levens. Ook al hadden we nieuwe liefdes, toch bleven we af en toe aan elkaar denken. Dit lieten we blijken door van tijd tot tijd elkaar een sms te sturen. Maar vriendschap met hem, daar zat ik nog steeds niet op te wachten.

Het duurde voor mij dan ook erg lang om in te zien dat we niet bij elkaar hoorden. Tot de dag kwam dat ik ‘wakker’ werd en alles op zijn plek viel. Ik kwam erachter dat ondanks wat we voor elkaar voelden en nog steeds voelen, we beter af zijn zonder elkaar. Ik had er eindelijk vrede mee.

Dit jaar op 1 januari, was hij de eerste die mij een gelukkig nieuwjaar wenste en we zijn nog in diezelfde week gaan lunchen. Het was toen en daar dat ik het voelde, vriendschap! Al die jaren lang waren we nooit uitgepraat met elkaar, we konden altijd uren praten over van alles en dat is nu nog steeds het geval.

Alleen voelt het anders, want ik kan nu tegenover hem zitten zonder dat ik mijn broodje tegen hem aan wil gooien. Ik kan nu een normaal gesprek met hem voeren zonder dat ik hysterisch begin te schreeuwen en als ik verhalen over zijn liefdesleven hoor ben ik niet meer jaloers. Hoe verfrissend!

Ik dacht dat het mij nooit lukte om normaal om te kunnen gaan met een ex. Maar nu drinken we af en toe een kopje koffie. Kijken we een film of eten we samen een hapje. Gewoon als vrienden. En dat voelt fijn. En als ik problemen heb met jongens weet hij mij advies te geven want hij kent me beter dan wie dan ook als het komt op ‘in een relatie zitten met Frankee’.

Nu is het bijna zomer 2012 en ik ga zijn vriendjes verzoek maar accepteren. Want wie had het ooit gedacht, ik ben bevriend met een ex!

Frankee

http://twitter.com/FrankEElicious