Nog 1 winters receptje dan…

De winter zit er bijna weer op. Daarom nu nog een laatste winters receptje. Nou ja, heel winters is het nou ook weer niet. Dit recept kun je prima het hele jaar door maken.

Maar bij de winter denk je toch aan met een dekentje en een kopje thee op de bank kruipen. En daar passen deze appelbollen met vanillesaus perfect bij.

Ik zeg het vaak, maar dit is écht heel makkelijk om te maken. En je hoeft niet zoals voor een appeltaart 385 appels te schillen. Geef maar toe dat jij stiekem ook een beetje een luie kok bent. Speciaal voor jou, en alle andere luie koks onder ons, dit lekkere recept.

Wat heb je nodig?

Verder heb je een extra ei nodig om de appelbollen mee in te smeren.

 

[1] Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de plakjes bladerdeeg alvast ontdooien.

[2] Begin dan met het schillen van de appels.

[3] Als de appels geschild zijn, verwijder je het klokhuis. Ik heb hiervoor een appelboor gebruikt, maar mocht je die niet hebben dan kun je het klokhuis er ook uit snijden.
 

[4] Meng 50 gram suiker met het kaneel.

[5] Vouw het bladerdeeg om de appel heen zodat deze helemaal bedekt is. Laat de bovenkant nog even open en doe hier een theelepel kaneelsuiker in.

[6] Vouw het bladerdeeg dicht en smeer de appelbol in met de eierdooier (eerst het ei even scheiden dus!).

[7] Doe een deel van de kaneelsuiker in een bakje en rol hier de appelbol doorheen.

[8] Bedenk een bakplaat met bakpapier en leg de appelbollen hier op.

[9] Bak de appelbollen in ongeveer 25 minuten gaar in de oven.

Ondertussen ga je verder met de vanillesaus.

[10] Breng in een pannetje de slagroom en de melk aan de kook. Houd een klein deel van de melk over.

[11] Het deel van de melk dat je over hebt gehouden, meng je met de maïzena. Voeg dit ook toe aan het mengsel in de pan.

[12] Klop in een kom de drie eidooiers, de suiker en de vanille tot een gladde massa. De vanille krijg je uit de stokjes door deze in de lengte door te snijden en het er uit te schrapen.

[13] Doe een beetje van de warme room bij de gladde massa en voeg dat dan weer toe aan het warme mengsel in het pannetje.

[14] Laat de saus dan nog even op het vuur staan om het te laten indikken (niet laten koken!).

De appelbollen zijn inmiddels (als het goed is :-)) alweer uit de oven. Laat ze heel even afkoelen en giet dan een beetje van de vanillesaus over de appelbollen heen. Eet de bollen meteen op, want warm zijn ze het aller-aller-lekkerst!

Tot volgende week!

Chanan