Zo vind je de tofste stage

Aan het begin van mijn studie wist ik het al! Mijn stage wilde ik lopen bij een tijdschrift. Maar niet iedereen was even enthousiast. Hoe vaak ik de zin: 'Dat gaat waarschijnlijk niet lukken…', heb gehoord. Toch bleef ik volhouden en ik probeerde het gewoon! 

En met resultaat: 6 maanden lang ben ik online redacteur bij het tijdschrift Marie Claire geweest. Stage is hard werken, maar onwijs leerzaam. Ik hoop dat het jullie ook lukt een toffe stage te vinden. Misschien wel dankzij mijn tips 😉 

1. Solliciteren, solliciteren, solliciteren
Soms moet je zelf initiatief nemen en gewoon een mailtje sturen met de vraag of ze iemand zoeken, want niet overal staat een vacature online. Laat je niet uit het veld slaan  als je ergens wordt afgewezen. Misschien ben jij niet helemaal wat bedrijf X zoekt, maar ben jij voor bedrijf Y de perfecte stagiaire. Blijven proberen dus!

2. Solliciteer op een unieke manier
En daarmee bedoel ik: zorg ervoor dat je CV en motivatiebrief eruit springen. Ik heb mijn CV in Photoshop gemaakt, zodat hij er anders uitziet dan de standaard variant. Let er wel op dat het leesbaar en overzichtelijk blijft, anders haken ze alsnog af. Het hoeft niet heel ingewikkeld, maar zorg dat jouw CV nét een tikkeltje anders is dan die van andere sollicitanten.

3. Zorg dat je al wat ervaring hebt
Dat ik aan kon tonen dat ik schrijfervaring had en een eigen blog beheerde, heeft zeker meegeholpen mijn stage bij Marie Claire voor elkaar te krijgen. Mijn blog is niet mega groot, maar toch spreekt het veel bedrijven aan (het hebben van een blog in het algemeen). Je kunt laten zien wie je bent en dat je een hobby hebt waar je al een aantal jaren enthousiast mee bezig bent. Dat helpt ook wel mee. Benoem in je CV daarom alles waarvan jij denkt dat het relevant is.

4. Ga er voor!
Er waren genoeg mensen die riepen dat een stage bij een tijdschrift behoorlijk hoog gegrepen is. En dat klopt ergens ook wel, maar wie niet waagt wie niet wint. Een stage is belangrijk, want je kunt er erg veel leren en er de juiste contacten opdoen. Daarom is het zo belangrijk om een stage te zoeken die past bij het werkveld waarin jij verder wilt.Soms moet je er ook iets voor over hebben. Zo heb ik die maanden Groningen verruild voor Leiden en werd mijn vertrouwde leventje een tikkeltje anders. 

5. Blijf jezelf
Natuurlijk altijd belangrijk, maar ook bij het zoeken van een stage. Als je jezelf heel anders voordoet en je wordt aangenomen, dan komen ze toch wel achter hoe jij echt bent. Jij bent leuk!

6. Neem werk mee
Als je eenmaal op gesprek wordt gevraagd, kun je een mapje meenemen met eigen werk. Voor mijn studie heb ik bijvoorbeeld een eigen tijdschrift gemaakt en een aantal andere opdrachten. Op deze manier kun je laten zien wat je kwaliteiten zijn. Wees ook niet bang om hier uit jezelf over te beginnen!

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Als je vragen hebt, stel ze gerust. Ik ben natuurlijk geen expert, maar ik kan wel mijn ervaringen delen 😉 

Groetjes,

Daphne