Zo doe je het!

Soms kan het behoorlijk lastig zijn om voor jezelf op te komen en is er lef voor nodig. Toch helpt het je in sommige situaties enorm als je gewoon doet wat jij wilt en wat weerstand biedt.

Veel mensen hebben moeite met nee zeggen. Uit angst, onzekerheid of schuldgevoel. En wat is het gevolg? Je komt in de knoop met jezelf, bent opgezadeld met iets wat je helemaal niet wilt en je houdt uiteindelijk ook de ander voor de gek, omdat je niet oprecht bent in je bedoelingen. Het kán anders. Ik kan je vertellen: wat een verademing is het om eens nee te zeggen.

1. Vroeger wilde ik het iedereen naar zijn of haar zin maken en was ja zeggen natuurlijk erg makkelijk. Later kreeg ik daar soms spijt van, omdat ik dan iets deed waar ik helemaal geen zin in had of eigenlijk niet echt achterstond. Zolang je iets op een beleefde en vriendelijke manier zegt, is er niks aan het handje. Mijn oma zei altijd: 'Het is de toon die de muziek maakt', dus de manier waarop je iets zegt.

2. Als ik nu terugdenk aan die tijd, denk ik: waarom moest ik me altijd aanpassen? Ik tel toch net zo goed mee, dus waarom zou ik me meer moeten aanpassen dan iemand anders? Soms brengen mensen het op zo'n manier dat je bijna geen nee durft te zeggen, maar uiteindelijk heb je alleen jezelf hiermee.

3. Bedenk je: als er niemand anders zou zijn, wat zou ik dan kiezen? Het is goed om rekening te houden met mensen, maar ik ben zo iemand die zichzelf wegcijfert en daar uiteindelijk zelf een prijs voor betaalt. En dat is zonde!

4. Zeg vanaf het begin dat je iets niet wilt. Het is lastig om na een tijdje te zeggen: 'Hey, weet je nog waar we 't laatst over hadden? Ik heb me toch bedacht en ik wil het anders doen'. Dan loop je namelijk wel het risico dat het in verkeerde aarde valt omdat iemand op jou rekent.

5. Een aantal vriendinnen weten dat ik moeite had met nee zeggen, waardoor zij het idee kregen dat ik mij toch altijd wel aanpas. Ik heb mijn mond leren opentrekken en ik merk dat het gewaardeerd wordt. Vroeger vond ik discussies zo negatief en bewaarde ik liever de vrede, maar een discussie kan ook erg positief werken. Trek je mond open en laat weten hoe jij ergens over denkt. Het is echt niet dat ze jou minder leuk vinden als je je in een goede discussie mengt. In tegendeel.

6. Weet je niet waar je moet beginnen? Zet het op papier. Het is dan helder wat je dwars zit en/of wat je wilt bereiken. Zo zie je zaken niet over het hoofd en kun je er even over nadenken.

Nee zeggen is soms moeilijk, maar het brengt je zoveel verder. Houd rekening met anderen, maar denk ook aan jezelf. You can do it!