Xander woont al op zichzelf en vertelt hoe dat is!

In mijn blog van deze week klink ik misschien een beetje als jullie vader. Ik wil het namelijk gaan hebben over ‘discipline’. Ik verwonder me er namelijk vaak over hoe weinig discipline sommige jongens en meisjes hebben.

Ik woon al twee jaar op kamers. Iedereen denkt dat dingen zoals: koken, wassen en schoonmaken dé lastigste dingen zijn wanneer je alleen op kamers zit. Maar dat is helemaal niet waar, het allèr lastigste is discipline. Je hebt namelijk geen ouders meer die jou vertellen dat je moet gaan studeren, of dat je eens de afwas moet doen. En je hebt ook niemand die jou een dikke vette pluim geeft wanneer je dit wel hebt gedaan.

Als je op kamers zit moet je jezelf er toe zetten om achter de boeken te gaan ploeteren en je moet zelf de afwas doen. Hoe raar het ook klinkt, iedereen realiseert zich dan opeens dat je al die jaren dat je thuis de afwas deed dit niet deed voor je ouders. Maar simpelweg om al die borden schoon te maken, zodat je ze weer kunt gebruiken.

Vaak zie ik dat in het begin fout gaan bij mijn vrienden en medestudenten. Dan zie ik dat ze te vaak uit gaan, de afwas een week laten staan en ongezond eten. Gebrek aan discipline dus.

Ik studeer geen psychologie, maar ik vind het erg leuk om me toch bezig te houden met hoe mensen in elkaar zitten. Ik heb de volgende verklaring bedacht.

Als je thuis woont luister je vooral naar twee dingen: ‘je eigen gevoel’ en ‘je ouders’. Je eigen gevoel zegt meestal dingen als ‘geen zin om te leren’ of ‘zin om vanavond friet te eten’. Maar vaak gaan je ouders er tegen in door je toch naar je kamer te sturen of gewoon gezond voor je te koken.

Wanneer je in je eentje woont zeggen je ouders die dingen dus niet meer. En eigenlijk zou je verstand het dan van ze over moeten nemen. Je gevoel zegt dan ‘vanavond lekker de stad in’ maar je verstand moet dan zeggen ‘morgen naar school, beter dat ik vroeg naar bed ga’. En luisteren naar je verstand terwijl je gevoel iets anders zegt, is puur discipline.

Alleen het duurt gewoon even voordat je verstand die taak van je ouders over neemt… Dat proces heet volwassen worden!!

Xander