‘Hey hoe gaat het? Ik moest aan je denken…’

Het was een koude zondag. Ik lag brak op de bank. De dag ervoor had ik een beetje te enthousiast gefeest, en daardoor geen behoefte om naar buiten te gaan.

Ik voelde mij, ondanks mijn kleine kater, gelukkig en veilig in mijn huis. Totdat ik mijn telefoon hoorde piepen. Een sms. Ik zag de naam Oud Nieuws in mijn beeldscherm staan. Ik wist meteen wie het was. Mijn ex. Ik had hem ook kunnen opslaan als Satan, Eikel of Flapdrol.

Het was op zich best een aardig berichtje: 'Hey hoe gaat het? Ik moest aan je denken…' Ik wist dat het hele circus weer opnieuw zou beginnen als ik zou antwoorden. Daarom legde ik mijn telefoon weg en begon in mijn hoofd redenen te zoeken waarom ik wel of niet zou antwoorden.

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan op een gegeven moment weer bij elkaar komen. Ik denk dat dit te maken heeft met het vertrouwde gevoel. En misschien ook wel, omdat sommige stelletjes denken dat er toch niks beters rond loopt. De andere 50% heeft het slimmer bekeken, want…

Er is een reden waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Hij wilde zich misschien nog niet binden. Of wilde meer tijd doorbrengen op Tinder. Of hij wilde zijn tong in de huig van anderen steken. Wat de reden ook was, hij heeft je hart gebroken en je vrienden vonden hem een sukkel.

Daarnaast is het hard werken om een relatie in stand te houden. Als het niet meer goed voelt kan het soms lijken alsof je in een relatie zit waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Mijn therapeut vergeleek mijn relatie met mijn Oud Nieuws-ex als het drinken van rotte melk. 'Dat drink je toch niet?' 

Ik vertelde haar dat ik kokosrijstmelk drink en dat het niet zo snel over de houdbaarheidsdatum gaat. Zij vond dat ik geen grapjes moest maken tijdens therapie, ik vond haar een zeur. Maar ergens had ze gelijk, soms is een relatie net als een pak zure melk. Waarom zou je dat willen houden?

Op TV komen koppels altijd bij elkaar. Dat geeft ons hoop. Carrie & Mr Big, Blair & Chuck, Ross & Rachel… Allemaal koppels die ondanks alles toch bij elkaar terug kwamen en een happy ending kregen.

Maar wij zijn geen fictieve personages en wij zijn al helemaal geen, en dit is moeilijk om te accepteren, Carrie Bradshaw. In het echte leven volgt je ex je niet naar Parijs. In het echte leven denkt hij eerder; opgeruimd staat netjes, op naar de volgende.

Nadat ik niet reageerde, kreeg ik nog een sms met de vraag of ik zin had om koffie met hem te drinken om bij te kletsen. Ik dacht er even over na. Hij kon dan zien dat ik slanker was geworden en dat ik een kleurtje had gekregen van mijn mini-vakantie. Maar nee, een blik op zijn Instagram en Facebook en ik zag dat hij precies dezelfde dingen deed als voorheen. We hoefden niet bij te kletsen. Ik wist al waar hij mee bezig was.

Ook al is je ex een ex om een reden, je moet allemaal zelf weten wie je terug laat in je leven. Ook ik heb af en toe nog vriendschappelijk contact met een ex. En ook ik heb een keer in een dronken bui iemand een sms gestuurd in de hoop dat hij reageerde. Waarschijnlijk dacht hij precies hetzelfde over mij, als ik over mijn Oud Nieuws-ex, en Taylor Swift over ál haar ex vriendjes: WE ARE NEVER EVER GETTING BACK TOGETHER!

Frankee