Waar reis jij vandaag naar toe?

Tijd gaat meestal echt onwijs snel, of super langzaam. Dat laatste gebeurt vooral als je ergens bent waar je niet wilt zijn. Wij worden ouder en hopen dat sommige momenten voor eeuwig duren.

Maar wie zegt dat dat niet kan? Ik ben geen whizzkid, maar een ding weet ik zeker: tijdreizen bestaat en wij hebben er de controle over.

Je kunt op drie verschillende manieren tijdreizen. Met mensen, met plekken of voorwerpen. Voordat jullie denken dat ik aan te veel stiften heb geroken, zal ik dit even uitleggen. 

1: Tijdreizen met mensen
Een paar weken geleden kreeg ik uit het niets een berichtje van een jongen waar ik de weken ervoor onwijs veel aan moest denken. Hij vroeg hoe het met mij ging en we raakten weer aan de praat zoals we voorheen deden.

Tijdens ons gesprek begon hij over de eerste keer dat wij elkaar in het echt zagen. Op dat moment terwijl ik op mijn eigen bank lag, bracht hij mij terug naar de dag dat ik deze knappe jongeman voor de eerste keer ontmoette. Ik zag het weer helemaal voor mij. Het terras waar wij onze eerste koffie deden, de bioscoop waar we een beetje ongemakkelijk tegenover elkaar stonden en de popcorn die hij op mijn gezicht uitspuugde. Ik zag dat hij zich schaamde en dat wij daarna allebei moesten lachen. Op dat ene moment was ik weer even terug, bij hem. Terug op onze eerste kennismaking. 

2: Tijdreizen met plekken
Mensen zijn niet de enigen die je helpen met tijdreizen. Een bepaalde plek kan je ook helpen. Op mijn vaders verjaardag was ik weer in mijn ouderlijk huis. I
k liep naar de zolder waar ik vroeger sliep. Ik sloot mijn ogen voor maar heel even. En zag al mijn Spice Girls posters op de muren weer voor me. Ik zag een opblaasbare bank midden inde kamer waar ik met twee vriendinnen altijd over heen sprong om ons vervolgens keihard te laten vallen op een matras. Ook zag ik mezelf met een vriendinnetje op een stretcher Mario Kart spelen terwijl we zakken vol met snoep naar binnen werkte. Toen ik mijn ogen opende verscheen er een kleine glimlach.

3: Tijdreizen met voorwerpen
En dan zijn er nog voorwerpen die je kunnen helpen met tijdreizen. In mijn geval gebeurt dat vaak met kleding. Mijn Grumpy Cat-trui is een goed voorbeeld. Elke keer als ik die trui aantrek, ga ik terug in de tijd naar de keer wanneer ik hem voor het eerst aan had. Ik zie mezelf dan lunchen met mijn Australische vriendinnetje, klagen dat ik honger heb en dat het allemaal te lang duurt, zeuren dat het koud buiten is en mij boos afvragen waarom iedereen naar mij kijkt. Niet echt een boeiend moment in het leven van Grumpy Frankee, maar toch reis ik altijd even terug naar dat bepaalde moment als ik de trui aantrek.

Afgelopen week had ik een te gekke verjaardag van een van mijn beste vriendinnetjes. We kregen allemaal een pyjama om in te feesten. Ik weet nu dat als ik weer even terug wil naar die leuke avond ik alleen maar even die pyjama moet aantrekken en ik dan weer al mijn vrienden met een grote glimlach voor me zie.

Het is raar hoe ons brein werkt, magisch eigenlijk. We hebben zoveel herinneringen en zoveel momenten die we opnieuw willen herleven. En met een beetje mazzel kan dat dus ook. Zolang we maar de moeite nemen om soms even stil te staan bij de mooie momenten die we hebben meegemaakt kunnen wij zo vaak tijdreizen als wij willen.

Waar reis jij vandaag naartoe?

Frankee