Blog Frankee: IKEA of sekte?

‘Dit moet een grap zijn,’ zeg ik tegen mezelf terwijl ik nog twee schroeven in mijn hand heb. Van binnen begin ik te koken en vraag ik mij af of mijn brein überhaupt nog wel werkt. Er komt een oorlogskreet uit mijn mond en ik gooi de schroeven op de grond. Jawel mensen, ik ben naar de IKEA geweest en heb zelf geprobeerd om een kastje in elkaar te zetten. Het kastje staat nu erg triest ergens in een hoek van mijn huis. Ik durf er niks op te zetten, omdat ik bang ben dat het weer meteen in elkaar stort.

Voordat ik verder ga met het IKEA fiasco, is er iets wat jullie moeten weten. Ik ben alles behalve handig. Het is zelfs zo erg dat ik elke keer een vriendinnetje bel als er iets geboord, gedrild of in elkaar gezet moet worden in mijn huis.

Toen ik nieuwe planken en een nieuwe bank had besteld bij de IKEA, belde ik haar weer voor hulp. Terwijl zij zonder moeite een paar planken in mijn muur aan het boren was, heb ik met heel veel frustratie zelf geprobeerd om mijn nieuwe bank in elkaar te zetten. Eindstand: aan een kant zit iets los en loopt die dus een beetje scheef.

Brainwashing

We associëren brainwashing vaak met sektes en zelfhulp goeroes, maar ik vind dat IKEA ook in dat rijtje past. Men houdt van IKEA. Sommige mensen houden zelfs meer van IKEA dan van Jezus. Want geloof mij, er worden meer IKEA catalogussen geprint dan de bijbel en dat zegt wel iets.

Vanaf het moment dat we een IKEA binnen stappen, gebeurt er iets met ons brein, waardoor we allemaal dingen kopen die we absoluut niet nodig hebben. Dingen met namen die klinken als een paar klinkers die door elkaar zijn gegooid en die we niet kunnen uitspreken. Daarnaast is de opbouw van een IKEA zo’n onwijs doolhof, dat het soms lijkt alsof je drie jaar lang op zoek bent naar de uitgang en niet naar dat ene bed dat je misschien wilde kopen.

Als je eenmaal thuis bent met al je nieuwe troep (wat te zien is in 80% van de rest van de wereld), begint de horror pas echt. De instructies, die ze schattig proberen te maken door er lieve poppetjes bij te tekenen, is om ziedend van te worden. ‘Is dit de instructie voor een bank of voor een robot?’ vroeg ik mijn vriendin, terwijl zij als een echte Bob de Bouwer aan het boren was.

Het lijkt raar, maar dit is de echte reden waarom ik denk dat IKEA een sekte is. Na het in elkaar zetten van je knackebrod, of wat de naam van het artikel wat je hebt gekocht ook mag zijn, voel je een soort van trots. Omdat je het zelf in elkaar hebt gezet. En daarom ga je van dat ding houden, en dus ook van de IKEA. En daarom blijven we ook altijd weer terug komen. Want als je zelf een (scheve) bank in elkaar kan zetten… Dan kan je alles toch? Toch?!

Frankee de bouwer

http://twitter.com/FrankEElicious

Lees ook: Blog Frankee: Luiheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen