Dit wil ik je zeggen

Lieve 15 jarige ik…

Er zijn zoveel dingen die ik je wil zeggen. Ik wil je waarschuwen voor de foute mannen en advies geven over je kledingstijl, die je toen niet had, ook al dacht je van wel.

Als 15-jarige weet je de hel van de middelbare school al. Je wordt gepest en je voelt je anders dan anderen. Ik ben trots op het feit dat jij je nooit anders voordoet dan wie je daadwerkelijk bent. En onthoud dit: je bent niet vreemd, je bent uniek! 

De jongens die je pesten snappen je niet en voelen zich ongemakkelijk door jou. Dat is hun probleem en niet die van jou. Je gaat binnenkort studeren en dan ontmoet je genoeg mensen die net zo creatief, gek en uitgesproken zijn als jij. Je vindt dan eindelijk de mensen die je waarderen om wie je bent.

Er waren momenten in je leven dat je dacht dat je de liefde van je leven had ontmoet. Dat is natuurlijk heel spannend en nieuw op zo’n jonge leeftijd. En je weet dan nog niet dat je hart wordt gebroken in 100 stukjes, want je gelooft dat je eigen persoonlijke sprookje uit gaat komen.

Je eerste vriendje, de blonde danser die je over een paar maandjes gaat ontmoeten, wordt je grootste nachtmerrie. Hij maakt je kapot. Hij zorgt voor een gat in je romantische hart en door hem zal je je altijd afvragen of je wel goed genoeg bent voor een ander. Dus blijf weg van hem. Het is een eikel en je verdient beter!

Anno 2015 is je liefdesleven nog steeds niet geweldig. Je ‘date’ met iemand die je heel graag mag, waar je graag mee samen bent en waar alles hoort te kloppen… Alleen is dat niet het geval en dat maakt je af en toe erg verdrietig. Maar toch blijf je voor hem vechten en hopen op een positieve twist in jullie verhaal. 

Als je benieuwd bent naar hem, download dan in de toekomst de app Tinder. Maar als het meant to be is kom je hem ook zonder Tinder wel tegen. En anders ontmoet je iemand anders die je gaat waarderen om wie jij bent. Flaws and all.  

Nu we toch bezig zijn… Knip je haar! Die 90s boyband coupe kan niet meer. Broeken met bleekvlekken? Serieus?! Prop jezelf ook niet meer vol met chocola. Die verslaving begon zo rond deze leeftijd en geloof me, het gaat niet meer weg… Ik had vast een strakkere buik gehad nu als ik daar op tijd mee was gestopt.

Lieve 15-jarige ik, je bent nu ondanks de pesterijen en het afvragen wie je bent enorm optimistisch. Houd dat zo lang mogelijk vol. Het licht wat nu nog fel in je schijnt zal met de jaren steeds meer dimmen. Je zal veel verdriet meemaken en dagen hebben dat je niet wilt opstaan. Het leven is niet altijd eerlijk en dat ga je meemaken.

Maar onthoud dat je over een aantal jaar altijd terug kan kijken naar de middelbare school, je eerste liefde en al je andere slechte ervaringen. Je weet dan dat je het hebt overleefd. Je bent hier. Je hebt veel tranen weg moeten vegen. Je hebt veel mensen over je heen laten lopen en je hebt je hart laten breken. Maar je bent er nog… En ik denk dat het komt door dat enorme licht wat je in jezelf hebt. Het licht waar je andere mensen graag mee verzorgt en waardoor je nog steeds in staat bent om te houden van anderen, ondanks het feit dat je een beetje beschadigd bent.

O, en je krijgt twee poezen die het leuk vinden om af en toe op je bed te plassen. Succes met dat!

Frankee