Hoe viert hij dit jaar kerst?

Terwijl de dagen kouder worden bedenken mijn vrienden allerlei smoesjes om meer feestjes te organiseren. Want alleen Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw is volgens hen niet genoeg.

In mijn omgeving alleen al is er een pre-Christmas feestje, een derde kerstdag en een single x-mas met al mijn single-vrienden georganiseerd. Vooral om dat laatste ben ik heel dankbaar.

De feestdagen doorkomen als vrijgezel kan soms best lastig zijn. Daarom is het leuk om samen met je mede-single ladies een avondje bijeen te komen zonder dat er trieste blikken en/of rare opmerkingen naar je hoofd worden geslingerd.

Elk jaar tijdens kerst zit ik als single aan een tafel vol koppels. Ik weet niet hoe of waarom, maar mijn ex-vriendjes wisten het altijd voor de feestdagen uit te maken. Misschien hadden ze niet genoeg geld voor een kerstcadeau of wilden ze niet zien hoe ik al het kersteten naar binnen schrok.

Wat ik wel weet is dat ik elk jaar dezelfde vragen krijg te horen. 'Waarom ben jij nog single?' Ik voel de ogen van alle koppels mijn kant opgaan. 'Je bent zo leuk en gezellig? Ik begrijp het niet hoor?' AAARGH frustratie alom! Een leuke manier om de koppels stil te krijgen, is te vragen waarom ze in een relatie zitten.

Ze vragen zo lang door dat het bijna lijkt alsof we een ziekte met ons mee dragen. Maar wees nou eens eerlijk. Wat is er nou zo erg aan single zijn? Je hebt alle vrijheid om te doen wat je wilt. Je kan urenlang Netflix kijken zonder dat je bekritiseerd word door een partner en je kan flirten zonder dat je ruzie krijgt met je lover. Maar elk jaar rond de feestdagen moet ik dezelfde vragen beantwoorden.

Er zijn ook altijd van die betweters die denken dat ze de ideale man voor mij hebben. 'Jullie moeten elkaar ontmoeten!' Waarom? Omdat we allebei op mannen vallen? Omdat we dan niet ‘zielig’ zijn met oud & nieuw? Omdat we allebei toevallig Beyonce’s nieuwste liedje neuriede?

Waarom is hij NU perfect voor mij en heb ik de rest van het jaar nooit iets van deze mysterieuze persoon vernomen? Wij, alle independent singles, zijn niet wanhopig. Een blind date is geen medicijn voor onze ‘ziekte’.

'Je wordt ouder.' No shit. Ik weet dondersgoed dat ik ouder word. Ik verafschuw de dag dat ik voor mijn eerste Botox-injectie een afspraak moet maken. Deze uitspraak blijft pijnlijk, of je nou 12 bent of 41. Alsof er een houdbaarheidsdatum zit op verliefd worden. 'Maak je geen zorgen. Je vindt nog wel iemand',  is ook een veelgehoorde opmerking. Ten eerste, ik maak mij geen zorgen. En ten tweede, Ik zoek niet. Ik word gevonden.

De ondervraging eindigt meestal met deze opmerking: 'Frankee, je bent te kieskeurig.' O oké, Ik zal mijn eisen in een partner even veranderen, zodat ik volgend jaar thuis kan komen met een seriemoordenaar die een tatoeage van een struisvogel op zijn arm heeft en alleen maar Crocs draagt. Top. Iedereen blij nu?

Laten we dit jaar genieten van het eten, elkaars gezelschap en van de liefde die wij als familie en vrienden aan elkaar geven… En houd je opmerkingen voor die ene single vriend(in) die alleen aan tafel zit maar voor je. Je hoeft je geen zorgen te maken. Die persoon heeft waarschijnlijk de meeste lol tijdens de feestdagen, want terwijl jullie allemaal vroeg in de avond naast jullie partner kruipen, dansen en flirten wij de feestdagen door met de andere singles.

Frankee