Frankee over kerst als single…

Vroeger als kind was kerst een mooie magische dag waarop je verwend werd door een dikke man in een viezig rood pakje. Als kind vond ik het eerder zielig voor zijn rendieren dat ze zo’n zware man moesten vervoeren over de hele wereld. Ik maakte mij er druk om tot het moment kwam dat ik cadeautjes mocht uitpakken, toen was ik het alweer vergeten. Als kind lijkt kerst echt op zo’n Coca-Cola reclame. Tot de dag komt dat je volwassen wordt en je de feestdagen alleen moet vieren. Dan is het gewoon een koude eenzame dag.

Sinds ik in Amsterdam woon, ben ik voor mezelf een jaarlijkse traditie begonnen. Bridget Jones 1 & 2 kijken met een berg chocola. Voor een vrijgezel betekent dat van de twee kerstdagen je er in ieder geval wel een vrij bent, want naast de geplande kerstdag met je familie is de andere dag eigenlijk een ‘feestdag’ voor jezelf. Je hebt geen verplichting om naar je schoonfamilie te gaan, want die heb je toch niet. Dus dan moet je er zelf maar iets van maken.

Het is mij op de een of andere manier altijd gelukt om single te zijn met kerst. Als ik een relatie had, werd ik altijd net voor de feestdagen gedumpt. Het was alsof mijn exen te gierig waren om een cadeau voor mij te kopen en ze mij net voor die deprimerende dagen dumpten om geld te besparen.

Dus elk jaar was het weer hetzelfde liedje. Ik ging als een soort Grinch naar de supermarkt om van alles in te slaan om mezelf vervolgens te installeren op de bank. Mezelf vol te proppen met chocola terwijl ik naar een net zo eenzame Bridget Jones keek.

Gelukkig voel ik me niet superdepri rond de feestdagen. Mijn vrienden en ik organiseren altijd wel etentjes of zoeken gelegenheden om te gaan dansen in de stad. Toch keek ik altijd met afgunst naar alle koppels die een leuke foto van zichzelf op Facebook plaatsten bij een kerstboom of bij een of ander burgerlijk kerstdiner. Dat was voor mij al reden genoeg om mezelf maar te vergrijpen aan die berg chocola.

Dit jaar is het overigens totaal anders. Ja, ik ben nog steeds single. En ja, ik vier tweede kerstdag nog steeds alleen, maar ik heb er zin in! Ik heb zin in kerst! Ik heb zin om eerste kerstdag als de enige vrijgezel aan het kerstdiner bij mijn broers te zitten en ik heb zin om tweede kerstdag wederom door te brengen met Renee Zellwegers’ zure gezicht.

Ik weet niet wat er precies is veranderd vergeleken met vorig jaar. Maar ik kijk niet meer met afgunst naar koppels, ik gun ze juist al het geluk van de wereld. Ik ga niet meer met tegenzin naar Blaricum, ik heb juist zin om het te vieren met mijn familie. En mijn avondje met Bridget Jones en chocola is gewoon een leuke traditie die ik er in ga houden totdat ik ook verplicht aan tafel moet zitten bij mijn toekomstige schoonfamilie.

Dus bij deze mijn lieve lezers, ik wens jullie allemaal prettige kerstdagen toe!

Frankee