De perks… En de grote nadelen

Terwijl ik op straat loop zie ik de jonge generatie met de nieuwste iPhones, designer handtassen en de nieuwe patta’s. 'Ik kan niet wachten tot ik volwassen ben, dan hoef ik nooit meer te luisteren naar mijn moeder', zegt een meisje tegen haar vriendinnetjes. Vroeger dacht ik ook altijd dat als je eenmaal ‘volwassen’ bent, alles beter zou zijn. Nou, nee. Ik ben hier om jullie te vertellen dat er weinig dingen veranderen of je nou 12 of 22 of 32 bent.

De term ‘jeugdpuistjes’ bijvoorbeeld. Grootste onzin ever. Hoe oud je ook bent, de puistjes blijven komen. Op het moment dat ik dit typ, heb ik er een precies op het midden van mijn neus. Ik noem hem Jaap. Jaap besloot ineens om op mijn neus te gaan zitten, en ik haat hem. Ergens rechts van Jaap heeft Leslie besloten om op mijn gezicht te gaan wonen. Ze is klein, maar super vervelend. Het kreng krijg ik niet weg. Ik haat haar ook.

Hetgeen wat ook blijft, hoe oud je ook bent, zijn mensen die je pesten, uitlachen of je willen vernederen. Ik werd vroeger al gepest, maar om heel eerlijk te zijn is dat eigenlijk nooit gestopt. Ik krijg nog steeds wekelijks haatberichtjes op social media. Er zijn altijd mensen met een mening over mij die ze maar al te graag publiekelijk willen maken. Is het niet op social media, dan is het wel op straat. Het enige verschil tussen Frankee de tiener en Frankee nu is dat het mij nu allemaal minder raakt. Jij wilt mij uitschelden om mijn geaardheid? Ik vind jou bekrompen, en je bent het niet eens waard om op te reageren. Keep it moving.

'Wil je je kamer opruimen?' Ik HAATTE het als mijn moeder dat zei. Ik had daar nooit zin in. Wist ik veel dat dit mijn moeders manier was om mij voor te bereiden op wat er gebeurt als je eenmaal op jezelf woont. Want ja, nu moet ik een heel huisje onderhouden. Iets waar ik nog steeds geen zin in heb. Het stof stapelt zich op en ik kan niet meer lief naar mijn moeder kijken met de vraag of zij het voor mij wil doen. Nee, ik moet het zelf doen. En als ik het heb gedaan, is er niemand die mij kan complimenteren op het feit dat ik heb schoongemaakt.  

*Note to self: vind een man die het leuk vind om schoon te maken.*

Ouder worden is overrated. Ja, je hoeft niet meer naar je ouders te luisteren en je mag je eigen beslissingen maken. Maar als je eenmaal ouder wordt, ga je inzien dat je de vrijheid die je had als tiener nooit meer terug krijgt.

Geniet dus zo lang mogelijk van je jeugd en waardeer alles wat je ouders voor je doen, want voordat je het weet moet je je bezig houden met de belastingdienst en het wassen van je eigen kleding. Iets wat nooit leuk is.

Frankee