Over boys & monogamie

'Ik vind hem leuk', zeg ik hardop terwijl ik naar zijn foto kijk. 'Mocht het iets worden tussen jullie dan gaat hij toch wel weer vreemd', zegt mijn bittere vriendin. 'Jongens zijn eikels! Monogamie bestaat niet in hun woordenboek.' 

Ik kijk haar met grote ogen aan. 'Uhm, last time I checked I was still a boy…. En ik ben een voorstander van monogamie.' Ze trekt haar wenkbrauw omhoog en vraagt me hoeveel van mijn ex’en trouw zijn geweest aan mij. Ik slik en zeg beschamend… 'Nul.'

 

Als je in het woordenboek het woord monogamie opzoekt lezen we het volgende: Monogamie: de monogamie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak:[monoxa'mi] het samenleven met één partner. Een echte romanticus wordt blij van dit soort uitspraken. Scharrelkippen (zo noem ik mensen die van de ene scharrel naar de andere overstappen), krijgen het hier juist onwijs benauwd door.

 

Van alle zoogdieren op de wereld zijn er maar 9% die een monogame leefstijl ambiëren. Stokstaartjes en adelaars bijvoorbeeld. En shocking fact: van de mens gelooft maar 1 op 5 in monogamie.

 

Volgens mijn vrienden ben ik een uitstervend soort. Net als de Siberische Tijger. Er zijn nog maar weinig mensen te vinden die in 'het samenleven met één persoon' geloven. Ik geef toe dat het ook lastig is voor onze generatie. We zijn supersnel afgeleid en ‘liefdesverklaringen’ en ‘flirts’ vliegen ons om de oren in allerlei verschillende vormen.

Iemand kan je veilig van zijn/haar bank laten weten dat ze aan je denken via een por op Facebook, een DM via Twitter of een chat via Tinder. Het maakt ze niet eens uit of je al in een relatie zit; de app'jes, berichtjes en snapchats worden toch wel schaamteloos verstuurd.

 

We leven in een maatschappij waar we meer tijd besteden aan het doorspitten van iemand z'n Facebook dan aan ons avondeten. Want als we iemand echt leuk vinden dan worden we ineens allemaal een social media detectiveInspector Gadget is er niks bij.

We bekijken foto’s en sturen het door naar onze vrienden. En als we de één niet leuk vinden dan swipen we toch lekker door naar de ander? Of we combineren alle matches en daten er meerdere tegelijk.

 

Mijn mening is dat de wereld bestaat uit twee soorten mensen. De jongleur en de paardenrace fanaat. De jongleur houdt meerdere ballen in de lucht. Die persoon houdt zijn opties open. Deze persoon kan opties laten vallen of met nog meer scharrels gaan jongleren.

De paardenrace fanaat gokt op 1 paard en loopt daar de race mee uit. Mocht het paard de finish niet halen dan is dat jammer en verdrietig, maar je hebt het in ieder geval geprobeerd. En als het paard de finish wel haalt, dan vieren we dat en zijn we blij dat we al onze energie en gevoelens in dat ene paard hebben gestopt.

 

Aan een vriend van mij, een typsiche jongleur, vertelde ik dat ik misschien naïef ben maar er toch wel in geloof. Waarop hij antwoordde dat 'ie monogamie zag als elke dag hetzelfde voedsel eten: 'Je wilt toch niet elke dag spaghetti eten?' Ik glimlach en kijk hem recht in de ogen aan. 'Luister eens vriend, ik vind spaghetti lekker en ik weet genoeg verschillende gerechten die je kan maken met dezelfde spaghetti zonder dat het elke dag hetzelfde smaakt.'

 

Frankee