Ying heeft het niet zo op Sinterklaasgedichten…

“Sint en piet zaten te denken, wat ze jou dit jaar eens zouden schenken…”

Dit is een van de meest gebruikte Sinterklaasgedichten-openingszinnen ooit en dus ook meteen de minst originele van allemaal. En vandaag moeten we er weer aan geloven: na een maand hard werken, mogen we eindelijk ons Sinterklaasgedicht geven en krijgen we er zelf ook één.

Er stond gisteren zelfs in het Algemeen Dagblad een artikel over de Rijm Piet. Voor 10 tot 20 euro maakt de Rijm Piet binnen een uur een gedicht voor bij je surprise. Daarbij moet wel de hobby, de naam en de beoefende sporten genoemd worden van de persoon waar het om gaat en daar gaat de Rijm Piet vervolgens mee aan de slag. Het meest luie, maar wel een beetje persoonlijke manier om toch nog een fatsoenlijk gedicht in elkaar te (laten) zetten.

Gedichten vind ik vaak lastig om te maken, maar nog moeilijker vind ik het om een surprise te maken. Die moet origineel zijn, niet afgezaagd, niet braaf, maar ook weer niet al te smerig. En het moet weer een beetje samenhangen met het gedicht.

Helaas, of gelukkig, gaat Sinterklaas morgen weer terug naar het warme Spanje. Ik ben jaloers! De pepernoten en chocoladeletters worden nog snel even in de aanbieding gegooid en daarna is het voorbij met de pret. We moeten weer een heel jaar wachten op de lekkernijen… Maar gelukkig duurt het ook weer een jaar voordat je een nieuw gedicht in elkaar moet flansen ;-).

Liefs,

Ying