Model & modelcoach Marvy Rieder blogt elke week op Cosmogirl.nl! Deze week over.. rigoreus de schaar in je haar & voor het eerst voor de camera staan!

Ken je dat?! Het gevoel dat je gewoon zin hebt om iets rigoureus te doen? Je haar eraf knippen of een andere kleur erin gooien? Nou, daar heb ik dus nu last van (zal wel aan het weer liggen)!!

Maar als model kan ik natuurlijk niet zomaar iets aan m’n uiterlijk veranderen. De foto’s die in mijn portfolio zitten en op mijn setcard staan zijn moeten wel matchen met hoe ik er in werkelijkheid uitzie. Het zou toch wel heel grappig zijn (not!) als een opdrachtgever mij boekt voor een shoot en ik ineens met kort haar voor hun neus sta.

Ik heb weleens tegen Vincent, m’n kapper, gezegd dat ‘ie mijn haar eraf mocht knippen, maar hij weigerde, omdat ik er spijt van zou krijgen. En als ik eerlijk ben, denk ik dat hij wel gelijk heeft. Soms moet ik een pruik op of een haarstuk in tijdens een shoot. Het leuke daarvan is dat op het moment dat ik zo’n pruik draag, mijn make-up is gedaan en ik door de stylist ben aangekleed, ik me ook ‘anders’ voel. Het voelt een beetje alsof je een rol speelt en dat is super leuk.

Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerste fotoshoot zo verlegen en onzeker was. Ik had echt geen idee hoe ik moest staan en hoe ik moest kijken. Volgens mij heb ik die foto’s nog wel ergens. Ik zal ze eens opzoeken en ze dan aan jullie laten zien!

Mijn zelfvertrouwen is met de jaren zeker gegroeid en daardoor zijn mijn foto’s ook mooier en beter geworden. Ik weet nu beter hoe ik moet poseren, op welke manier mijn gezicht goed uitkomt.. etc. Dat helpt enorm, maar het gebeurt ook dat je die dingen allemaal naast je neer legt en alleen naar de aanwijzingen van de fotograaf luistert. Het gaat immers om het totaalplaatje en dat kan de fotograaf of de opdrachtgever dan toch beter zien, terwijl ik denk: ‘Hoezo moet die hand nou hier? Dat voelt heel raar!’.

Maar nog steeds heb ik kriebels in m’n buik vlak voordat ik de catwalk op moet. Dat is wel gezonde spanning en ik heb het gevoel dat me dat wel scherp houd. Dat geldt ook als ik een presentatie moet houden, een tenniswedstrijd speel etc..

Een aantal keer per jaar geef ik workshops waar ook een stukje catwalktraining in voorkomt. Dan vertel ik ook over hoe belangrijk het is om vertrouwen te hebben in jezelf. De eerste vraag die ik dan stel is: “Wat bekent het woord ‘zelfvertrouwen’ eigenlijk”?

Dat wil ik ook wel van jullie wil weten. En hoe kan je ervoor zorgen dat je dat ook uitstraalt? Vorige week heb ik een heerlijk geurtje weggeven, volgende week mag ik degene met het leukste antwoord weer een klein cadeautje geven, namelijk ‘fashionable tea’. Bestaat dat? Ja, dat bestaat, let maar op! 😉

Tot volgende week!

Xxx Marvy