Ilona over Queensday…

Ja, dat woord wat je zo lastig schrijft, en waar veel verwarring over is hoe je het nou eigenlijk uitspreekt. één van de minst oude feestdagen die we kennen in Nederland.

Vroeger, zag ik het als spulletjes verkopen op een kleedje, lekker warm weer of juist veel regen en dan ’s morgens tv kijken als de koningin alle straten door gaat en dingen bekijkt, en dan ’s middags door de stad lopen om te kijken bij festiviteiten en langs de kleedjes lopen waar jongeren en oudere mensen hun spulletjes verkochten.

Dan lagen er al dagen van tevoren papieren met BEZET op de grond te wapperen. En het is niet eens dat ze zo ontzettend veel winst werd gemaakt of ze dermate veel verkochten dat heel hun zolder leeg was, nee, het was de gezelligheid. Samen met je stadsgenoten was je één en genoot je van deze gezellige dag.

Tegenwoordig lijkt het meer te gaan om de grootste feesten bezoeken, de leukste steden waar de meeste bekende artiesten optreden opzoeken.. Maar dat zal aan mijn leeftijd liggen, aan de leeftijdsgenootjes die niet meer weg zijn van uren lang op een kleedje zitten, maar liever uit gaan en los gaan op muziek. Nou moet ik zeggen, dat ik ook voor het laatste kies. En laten we eerlijk zijn de dag zelf draait om de Koningin maar stiekem zien we toch vooral uit naar koninginnenacht en het oranje verkleed gaan, om de sfeer, en draait allang niet meer helemaal om de Koningin. of toch wel?

Ik wilde deze blog afsluiten door nog even stil te staan bij de slachtoffers van de aanslag op de koninklijke stoet. Dit is alweer 2 jaar terug! Ik kan me nog herinneren dat ik live keek, en zei: ‘huh, hoorde dat erbij?’ 3 seconden later was iedereen in rep en roer. Vreselijk hoe een feest in zo’n drama kan eindigen.

Maar ik ga ervanuit en ik hoop, dat dit een heel fijne Koninginnedag wordt met mooi weer!

Allemaal een fijne dag toegewenst!

Liefs, Ilona.