en ze deelt haar ervaring met jullie!

Valtifest, hét festival voor de hipster generatie van Nederland en daarnaast ook het festival met de meest creatieve thema’s. Dit keer was het ‘All in the Family’ en ik dacht dat het qua kleding een onmogelijke opgave zou zijn om daar iets origineels mee te doen.

Niets was minder waar, de kleding van sommige mensen was echt fenomenaal! De familie Bundy werd gespot, maar naast de familie Bundy waren ook Janssen & Jansen van de partij, mijn vriendin Eveline en ik dus.

En wat ga je dan doen op Valtifest? Lekker dansen en genieten natuurlijk. En dat deden we op de eerste act waar we heen konden: CSS. Of om het lekker in gewikkeld te maken: ‘Cansei de Ser Sexy’. Vertaald naar het Nederlands: ‘Moe van het sexy zijn.’

CSS was in mijn ogen een beetje te vroeg geprogrammeerd helaas en stond dus voor een nog niet zo opgetogen publiek. Heel jammer aangezien ze toch al een vrij gevestigde naam zijn. Hun self-titled debuut was al een grote hit en de daarop volgende plaat ‘Donkey’ had hits op de schijf staan zoals ‘Let’s Reggae All Night’ en ‘Left Behind’.

Nu het derde album uit is had er dus makkelijk een mannetje of 100 (en dat is eigenlijk misschien zelfs te weinig) kunnen staan dansen op deze muziek, maar integendeel: er stonden misschien 10 mensen. Dit kwam de sfeer tijdens het optreden niet zo erg te goede, helaas.

Toch lag het echt niet aan de band zelf: de band speelde strak, was entertainend en vooral erg gemotiveerd om er toch een leuk optreden van te maken. Al zwetend kwam zangeres Lovefoxx ook het podium af, om daarna in haar Trash shirt nog even gezellig bij Eefje, Raoul (een jongen die ik toevallig ken via een CSS-concert) en mij te komen staan om te praten. Leuke meid.

Naarmate de avond vorderde besloten Eefje en ik – om voornamelijk mij een beetje uit de stress te helpen – gewoon te genieten van het festival zelf; de mensen, maar ook de optreden dus.

Dat was dus ook de instelling bij het bezoek aan de Memphis Maniacs. Deze mannen maken covers op een geheel eigen manier interessant. Ze speelden op Valti erg strak, maar helaas miste (mede door het feit dat de tent waarin ze speelde veel te klein was voor hen, zowel letterlijk als figuurlijk) het optreden de sfeer die de mannen op andere, kleinere festivals wel bereiken.

Ook was duidelijk te zien dat de mannen niet echt uit hun verf kwamen. Helaas, helaas. Maar we kunnen wel stellen dat de Maniacs hun aankomende headline tour aan kunnen. Kom maar op met de Melkweg en het Tivoli, heren!

Waar de acts misschien niet zo goed uit de verf kwamen kwam de sfeer dat wel steeds meer. Iedereen werd los en de acts zoals Junkie XL op de Rauw stage en Trippple Nippples (wat een gigantisch leuke mensen en een geweldig optreden was dat) op het Beukplein 666 werden echt fenomenaal ontvangen.

Om dan maar te eindigen met een quote van een van de bezoekers tijdens het optreden van Baskerville op het Beukplein 666: “Wat een heerlijk festival is dit!” En dat was het zeker ook.

Beeld: Eveline Esser