Ying doet examen…

Vroeger vond ik altijd dat het moment van volwassen worden begon met het rijbewijs halen. Nu, de avond van te voren voor mijn theorie-examen, kijk ik er heel anders tegenaan. Want hoe hard ik ook blok, die regels komen er bij mij echt niet in en het valt vies tegen. Ik kan niet wachten tot het moment dat ik mijn eigen autootje de weg op mag rijden, maar eerst nog de theorie en praktijk halen.

Tegenwoordig kan je als je 16,5 bent al beginnen met praktijklessen en theorielessen, je mag pas echt afrijden als je 17 bent. Dan val je onder het begeleid rijden en mag je tot je 18e alleen in Nederland rijden. Je bent dan verplicht met 1 van de 5 begeleiders te rijden die je hebt opgegeven. 16,5 regel geldt trouwens alleen als je na 1 november 1995 geboren bent en is 6 jaar durende proefregel.

Als eerst, het theorie-examen. Je kan bij een rijschool zo’n boekje kopen en zelf alle theorie leren. Naar mijn ervaring, na twee weken blokken, was theorieles echt wat handiger geweest, het is wel wat duurder, maar je bent daardoor ook verplicht de stof steeds te leren. Het is niet echt een boek waar je de laatste avond van tevoren nog doorheen komt.

Het theorie-examen bestaat uit 3 categorieën van vragen, 25 vragen gevarenherkenning, 30 vragen over wetten en verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht en risico’s. Je hebt vragen met Ja/Nee, meerkeuze en open vragen. van de 25 gevarenherkenning vragen moet je er minstens 13 goed hebben om te slagen, en van de 40 vragen over wetten, verkeersregels, verkeersinzicht en risico’s moet je er 35 vragen minstens goed hebben om te slagen. Mijn tip, concentreer je dus vooral op de laatste 2 onderdelen.

Het is handig voordat je je praktijklessen gaat beginnen alvast je theorie-examen binnen hebt, dan gaat het rijden een stuk gemakkelijker, omdat je dan je al van het verkeer bewust bent. Praktijklessen kan je om de paar weken doen, maar ook tijdens een vakantie zodat je echt een paar dagen achter elkaar het rijgevoel te pakken krijgt. Het is overigens ook handig om je rijbewijs in the pocket te hebben voordat je aan een opleiding begint, omdat je dan meestal minder vakanties en tijd hebt om het rijbewijs te halen.

Hopelijk hebben deze tips een beetje geholpen. En nog even over mijn theorie-examen terug te komen, ik ga ‘m waarschijnlijk morgen niet doen. Ik heb twee weken zitten blokken met tegenzin met als resultaat dat ik wel de songtekst van allerlei zomerhits uit mijn hoofd weet, maar echt niet veel meer van de rijregels. Daarmee de laatste tip, haal alleen je rijbewijs als jij er klaar voor bent en dat ook echt wil. Durf nee te zeggen tegen je ouders.

Liefs,
Ying