Wat is er lekkerder dan rebelleren? Dat kan ook door kleding. Ying vertelt hoe dat de afgelopen jaren gebeurde!

Pubers, we zijn er stuk voor stuk allemaal één. En is het niet heerlijk, om als puber, te rebelleren tegen ouders door middel van een kledingstijl die choquerend is? Choqueren door middel van een kort rokje, een laag topje, een te kort broekje en een broek met een laag kruis, ouders krijgen hier spontaan hoofdpijn van.

Pubers mogen toch zelf bepalen wat ze dragen? Ja, maar ouders moeten er wel met grote ogen tegenaan kijken. En dat doen ouders al een lange tijd, want provoceren door middel van kledingstijl is niets nieuws.

Door de jaren heen zijn er veel verschillende subculturen geweest waar jongeren door van middel gedrag en kledingstijl protesteerden tegen de standaards van hun ouders. Een bekende subcultuur waren de hippies, die worden gezien als de uitvinders van de flowerpower, felgekleurd gekleed met wijde pijpen.

Ook waren er de punkers en zij hadden gemeen met de hippies dat ze beiden tegen het destijds regerende politieke systeem waren. Punkers waren net wat ruiger en heftiger met veiligheidsspelden, gescheurde met tekst bedrukte kleding en hanenkammen.

Een paar andere culturen waren de nozems, de gothics, de kakkers, de hiphoppers en de emo’s. Sommige groepen zijn vandaag de dag nog steeds te zien, maar in veel kleiner formaat en met minder invloed op pubers.

Tegenwoordig is het allemaal wat minder heftig. Kleding wordt minder snel gebruikt als protestmiddel tegen de politiek. Wel speelt cultuur en geloof een grote rol in ophef over kleding.

Zo worden er, door vooral moslimmeisjes, hoofddoekjes en chadors gedragen. Vooral dat laatste zorgt voor veel ophef, omdat deze verwijzen naar strengere vormen van de islam en degene die het draagt totaal onherkenbaar maakt.

Daarnaast zijn er ook veel pubers waarbij de rokjes en broekjes steeds korter worden en de bovenkant steeds bloter. Leraren moeten hierbij hun ogen met hun handen bedekken zodat ze naar niets ongewenst staren.

Dus, we wonen in Nederland. Geldt hier dan niet een vrijheid van meningsuiting en een vrijheid van eigen kledingkeuze? Ja, tot op een zekere hoogte is er een vrije keus van kledingstijl, maar het moet ook nog fijn en niet ongepast voor het oog zijn, niet iedereen geniet namelijk van pubers die iets te bloot gekleed zijn.

Aan de andere kant moet het ook niet te bedekt zijn zoals een chador. Een middenweg daarin vinden zou fijn zijn, niet te bedekt maar ook niet te bloot. Ondertussen blijven pubers wel een andere manier vinden om te protesteren door middel van hun kledingstijl, pubers blijven natuurlijk pubers.

Liefs,

Ying