Een paar weken geleden was het weer Koninginnedag. Iedereen feestend, in het oranje.. Wat moeten we er eigenlijk mee?

Koninginnedag, een paar weken geleden was het weer is zover. Heel Nederland in het oranje gekleed, heel Nederland die de nacht en de dag helemaal door het dolle heen is en de dag met de Koninklijke familie, waarbij Kroonprins Willem Alexander dit jaar de eer had om oud Hollands wc potten te gooien.

Dit paste goed bij de onderwerpen waar over VN adviseert, namelijk over de water- en sanitaire voorzieningen. Dit omdat nog steeds 2,6 miljard mensen op aarde geen wc in de buurt hebben. Maar voor wie is Koninginnedag? Het volk, de Koninklijke familie of de bars die vollopen met klanten? Wat moeten we er eigenlijk mee?

Koninginnedag is het feest dat het volk viert ter ere van de verjaardag van momenteel Koningin Beatrix. Als we het voor de Koningin vieren, waarom zingen we dan niet voor haar? Waarom geven we haar dan geen cadeaus? Was dat niet het plaatje van hoe een verjaardag er zou moeten uitzien? Want, blijkbaar is wc-potten gooien en feestend zuipen op het Java eiland tegenwoordig een verjaardag vieren voor de Koningin.

Koninginnedag, is het ook niet gewoon een dag om te gebruiken als excuus om te feesten? Vooral de laatste jaren met de steeds meer drinkende jeugd is het feest meer uitgegroeid tot een zuipfestijn dan een gezellige Oud Hollands feestje met een vrijmarkt. Er bestond altijd al een openlucht-muziekfestival KoninginneNach dat plaatsvindt de nacht voor Koninginnedag, maar nu is Koninginnenacht een feest waar mensen de volgende ochtend brak zijn, voordat de Koninginnedag begonnen is.

Koninginnedag, is het niet een dag waar de Koninklijke familie zichzelf kan promoten en kan laten zien hoe ‘geweldig’ ze wel niet zijn in Oud Hollandse spelletjes en zieltjes winnen? Want het zaklopen en koekhappen hebben we nu wel gezien, tegenwoordig gaan de prinsessen in een badkuip zitten en worden naar beneden geduwd. En wat dan wel niet te denken voor de mensen die niets met de Koninklijke familie hebben? Wat hebben zij aan een feest zoals Koninginnedag?

Koninginnedag, heeft wel een goed doel, namelijk het volk der Koninklijke Nederlanden bij elkaar brengen en te verenigen. En dat gebeurt zeker weten, heel Nederland is oranje gekleurd, de gezelligheid is op alle straten te bekennen en de dag waarop mensen vrolijker dan ooit zijn. Het is een groot feest om trots te zijn op het Nederlands te zijn, alleen een beetje jammer van de verschrikkelijk troep dat het gehele volk op de straat achterlaat. We zijn dan opeens niet meer zo met elkaar verenigd, want we laten het de schoonmaakdienst wel opruimen.

Koninginnedag is dus het feest dat het volk viert voor de koningin. Hoewel het feest de Nederlanders bij elkaar brengt en oranje kleurt, heeft het ook wel nadelige kanten zoals de troep die achtergelaten is na die dag, het zuipfestijn en de vraag hoe we eigenlijk de verjaardag van de koningin zouden moeten vieren. Voorlopig kunnen we Koninginnedag wel houden, maar misschien zouden we het wel wat kunnen aanpassen om Koninginnedag weer terug naar de basis te brengen, als een vrijmarkt met nuchtere Hollanders die Oud Hollandse spelletjes spelen.

Liefs,

Ying

Beeld: vlieland.net