Xander deed mee aan een psychologie-onderzoek en dat liep anders af dan hij verwachtte..

Een vriend van mij heeft net zijn studie Psychologie afgerond en hij is nu bezig met zijn Phd, dat staat voor ‘doctor of Psychology’. Hij vroeg me laatst of ik hem wilde helpen met zijn onderzoek. Het hield in dat ik een paar testjes moest doen. Natuurlijk wou ik hem daar graag mee helpen.

Twee dagen later was het zover. Ik werd samen met een andere jongen die hem ook hielp naar een kamertje gebracht. Als eerste werd ons een verhaal voorgelezen. We moesten ons voorstellen dat we op een cruiseschip zaten. Alleen kwam het schip in de problemen en zonk het.

Wij twee en vijf anderen waren toen het schip zonk gauw op een reddingsvlot gesprongen en nu dobberden we rond op de zee. Ook konden we nog 15 objecten redden uit het schip. Zo hadden we bijv. wat water, een spiegel en een reddingsboei.

Als eerste moesten we apart alle objecten een rang geven, dus wat jij het allerbelangrijkste vond moest op nr. 1 en het minst belangrijke op nr. 15. Toen we dat hadden gedaan zei hij dat hij wilde kijken hoe goed wij konden communiceren.

We moesten onze top 5 met elkaar vergelijken en vervolgens samen kiezen welke objecten volgens ons twee nou echt het allerbelangrijkste waren. Onze top 5 zou vervolgens worden vergeleken met de top 5 van de ‘kustwacht’. Hij zei dat we tien minuten hadden, zette een filmcamera aan en liep de kamer uit.

De andere jongen kwam niet echt over als iemand die zomaar de leiding neemt. Daarom nam ik deze maar en begon te vragen waarom hij die top 5 had gemaakt. In mijn ogen was zijn top 5 heel erg slecht. Verder was hij helemaal niet meegaand, alles wat ik zei vond hij niet goed.

En hij zei niet duidelijk wat hij wilde. Hij was me erg op de zenuwen aan het werken. Maarja, ik dacht: je moet roeien met die riemen die je hebt. Dus ik bleef rustig en probeerde hem te overtuigen. Na tien minuten waren we er gelukkig nog wel uitgekomen.

De onderzoeker kwam binnen en ging weer rustig zitten. Toen zei hij tegen me: ‘Xander, je denkt dat dit onderzoek ging om communicatie, maar dat is eigenlijk niet zo’. Wat bleek nou, die andere jongen was een acteur en hij moest mij zo veel mogelijk tegenwerken. Ze wilden alleen maar kijken of ik boos zou worden of niet!

Nouja, was ik er mooi ingetrapt.. Gelukkig was ik wel heel rustig gebleven en lijk ik op het filmpje niet op een heetgebakerd mannetje!

Xander