Pesten.. Het komt nog altijd vaker voor dan we zouden willen. Xander keek naar het tv-programma ‘Gepest’ en vertelt wat hij van pesten vindt!

Afgelopen week heb ik een paar afleveringen van het programma ‘Gepest’ gekeken. Ik denk dat de meesten van jullie het wel kennen, maar toc:, het programma vertelt het verhaal van personen die vroeger zijn gepest.

Ik moet zeggen er zaten een paar hele zielige verhalen tussen! Ik vind het ook erg mooi dat er zo’n programma is!

Eén ding viel me erg op. Ze zeggen namelijk vaak dingen als: ‘Marjolijn werd gepest, omdat ze dik was’ of ‘Hans werd gepest, omdat hij altijd rare kleren droeg’. Dit is volgens mij helemaal niet zo en daar werd ik een beetje bezorgd van.

Als je het mij vraagt is ‘dik zijn’ of ‘rare kleren dragen’ iets waarmee ze gepest werden en niet waarom ze gepest werden. In mijn klas op de middelbare school zaten ook een paar dikkere jongens en meisjes en ook kinderen die ‘rare’ kleren droegen. Maar ze werden helemaal niet gepest.

Volgens mij is er maar een reden waarom iemand gepest wordt en dat is omdat het moeilijk is om jezelf goed genoeg te kunnen verweren. Pesten begint altijd met plagen, wat niet zo erg is. Maar als je dan niet goed voor jezelf op komt, wordt het al snel zo erg, dat je het pesten kan noemen.

Pestkoppen vinden altijd wel iets om je mee te pakken. Iemand die er normaal uitziet, wordt gepest met zijn accent. En iemand met een perfect accent wordt weer gepest, omdat hij zo slim is.

Word je gepest? Kom voor jezelf op! En verander vooral niet.

Xander