Ying over de serie: Switched at Birth

Hoe overleeft een doof persoon de middelbare school? Maakt het de mogelijkheden kleiner of kan een dove gewoon een normaal leven leiden of is dat lastig? Switched At Birth is een dramaserie die draait om Daphne en Bay: twee tieners die tijdens hun geboorte verwisseld zijn.

Daphne groeit op in een achterbuurt en wordt op 3-jarige leeftijd doof. Bay heeft een rijke familie en gaat naar een privéschool. Wanneer Bay een bloedtest op school doet, komt ze erachter dat haar bloedtype verschilt met die van haar familie. Hieruit blijkt dat ze tijdens haar geboorte verwisseld is.

Het bijzondere van deze serie is dat de dove persoonlijkheden in real life ook doof zijn. Ik vind het goed dat een tv-serie aandacht besteedt aan dit onderwerp. De 26-jarige Katie Leclerc, die Daphne speelt, is in het echte leven sinds haar 20e doof. Omdat haar zus al langer een gehoorstoornis heeft, kan de hoofdrolspeelster al sinds haar 17e gebarentaal.

Ik heb zelf laatst ook half meegemaakt hoe het is om doof te zijn. Erg bijzonder! In september ben ik naar Sencity in Paradiso geweest. Dit was een event voor horende en dove mensen waar je gevoel wordt gerockt. De grond is een sensefloor, die trilt op de beat van de muziek. Ik vond het heel cool om te zien hoe mensen van verschillende leeftijden met elkaar omgaan door middel van gebarentaal. Mijn voornemen is om volgend jaar weer te gaan en vloeiend gebarentaal te kunnen.

Liefs,

Ying