Hoe zit het eigenlijk met een borstverkleining, en waar moet je op letten als je de perfecte beha zoekt? Check it!

In CG! 94 kun je alles lezen over borsten. Ben je benieuwd geworden naar de rest van het interview met plastisch chirurg Anneke van Engeland? Lees het hier!

– Is een borstvergroting voor altijd?
“In principe moet je na tien jaar op controle komen, want de implantaten moeten na een aantal jaar wel vervangen worden. Hoewel dat jaren kan duren, zal het nooit bij één operatie blijven.”

– Kan een borstvergroting je veranderen?
“Als je je er echt onzeker door voelt, er goed over na hebt gedacht en het bij een goede kliniek laat doen, dan kun je er zeker meer zelfvertrouwen van krijgen. Het is heel belangrijk dat een arts erachter komt waarom je een borstvergroting wil doen. Kom je binnen met een plaatje van een celeb, of loop je al jaren ongelukkig rond vanwege de grootte van je borsten?”

– En hoe zit het dan met een borstverkleining?
“Het verschil tussen een borstvergroting en borstverkleining is dat een borstvergroting cosmetisch is, en een borstverkleining medisch. Een borstvergroting neem je meestal omdat je het mooier vind om grotere borsten te hebben en betaal je zelf. Een borstverkleining doe je omdat je echt last kunt hebben van je zware borsten. Pijn in je rug bijvoorbeeld. Een borstverkleining wordt meestal ook vergoed door de zorgverzekering. Het is ook een hele andere operatie. Een verkleining is zwaarder en je houdt er meer littekens aan over. Je moet er ook langer van herstellen.”

Tips
Loop je al jaren met het idee, heb je er goed over nagedacht en wil je écht graag een borstoperatie ondergaan? Dit zijn de tips van plastisch chirurg Anneke.

1. Laat je eerst goed voorlichten bij een erkende kliniek. De chirurg kan dan precies vertellen of de operatie een goed idee is wat hij of zij denkt dat het beste bij je past.
2. Zorg dat je een gespecialiseerde arts hebt die al veel borstoperaties heeft gedaan. Dan weet je dat hij/zij genoeg ervaring heeft en mooi werk af zal leveren.
3. Luister altijd goed naar het advies van de arts en ga niet tegen beter weten in door met een operatie. Het is wel je lichaam en daar moet je zuinig op zijn.
4. Misschien wel het belangrijkste: zorg dat je een goed gevoel hebt bij de chirurg. Is dit niet zo, dan is het verstandiger om even verder te zoeken.
5. Zorg dat je ouders je toestemming geven en meegaan naar de chirurg. Als je jonger dan achttien bent en alleen naar de kliniek komt zal de arts je zeker weer terug naar huis sturen.

Past ‘ie?


In het artikel “All About Boobs” staan handige tips om je behamaat op te meten. Wil je 100% zeker zijn dat dat hij perfect past? Ga dan de volgende checklist af. Als je de volgende vragen met “Ja” kunt beantwoorden, moet je een maatje groter proberen!

  • * Zit de achterkant van de bh heel hoog op je rug?
  • * Komen je borsten uit de cups van de bh naar boven?
  • * Zweeft het stukje stof tussen de twee cups los van je huid?

Kun je de volgende vragen met “Ja” beantwoorden, kies dan een maatje kleiner.

  • * Prikt de beugel van de bh in je zij?
  • * Zit er een gat tussen je borst en de rand van de cups?