Zo kom jij gezond de zomer door!

Mierzoete ijsjes, zwartgeblakerde hamburgers, dagenlang bakken in de zon… De zomer is heerlijk, maar zorg wel dat je gezond blijft! Hoe? Check deze healthy tips!

1 De volle laag
Met een extra dun laagje zonnebrand word je beter bruin, toch? Think again! Hoe dunner je de zonnebrandcrème aanbrengt, hoe minder goed het werkt. Stel: je smeert je heel zuinig in met factor vijftien. Dan beschermt het maar als een factor tien! Smeer je dus altijd in met een dikke laag zonnebrand voor de beste bescherming. Wit staat altijd nog beter dan rood ;-).

Let op! Andersom werkt dit niet. Als je twee lagen factor vijftien smeert, ben je niet beschermd met factor 30.

2 Glaasje water
Heerlijk, op het terras of bij de strandtent een drankje doen met je vriendinnen. Maar met die tropische temperaturen zweet je extra en verlies je veel vocht. Met alcohol gaat dat nog veel harder, want dat onttrekt vocht aan je lichaam. Zorg dus dat je na een zomerse cocktail of op superwarme dagen, extra veel water drinkt. Zo weet je zeker dat je niet uitdroogt. Party on!

3 Fruitig
In de zomer is er volop fruit: aardbeien, bessen, frambozen, mango’s… Deze juicy schatjes zijn niet alleen superlekker, ze zitten ook vol gezonde vitamines en anti-oxidanten. Dus, zin om te snacken? Maak een fruitsalade en zet hem in de koelkast, gooi een handje fruit over je ijs of maak je eigen smoothie met fruit en yoghurt. Mjammie!

4 Bewegen maar!
Ben je ook altijd zo sloom en suf als het warm is? Een uurtje in de zon en je bent niet meer vooruit te branden. De oplossing is heel simpel: bewegen! Pak de fiets, ga baantjes trekken (en hunks spotten) in het zwembad of doe mee aan een potje volleybal op het strand. En, ook fijn: je krijgt een killer bikini body én een mooi bruin kleurtje.

5 Bbq!
Alleen al de geur van de barbecue is superzomers! Toch duurt het vaak wel even voor de eerste hamburgers en sateetjes gaar zijn. Ga ondertussen niet los op het stokbrood met kruidenboter, want stiekem werk je dan best wel wat vet naar binnen. Eet liever wat salade. Is het vlees verbrand? Snij dan de zwartgeblakerde stukjes weg, want die zijn niet te kauwen en kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Normaal zweet je een halve tot een liter per dag. Op een extreem warme dag kan dit oplopen tot wel zeven liter!

6 Better safe than sorry
Stijgt de temperatuur tussen jou en die hotte surfdude? Zorg dat je altijd voorbereid bent door een condoom op zak te hebben. De laatste souvenir die je aan een vakantie wil overhouden, is een soa.

7 Kleur bekennen
Het is 30 graden en je twijfelt of je genoeg water gedronken hebt, want het voelt alsof je alles meteen weer uitzweet. Hoe je dat kunt checken? Kijk als je geplast hebt even achterom. Is de kleur licht of donker? Als het donker is, zijn de afvalstoffen niet genoeg verdund en moet je dus meer water drinken.

8 Een ijsje a day…
Het beste aan de zomer? IJs eten natuurlijk! Wil je genieten van een heerlijk koud ijsje, maar aan het einde van de zomer nog wel in je jeans passen? Kies dan wat vaker voor een waterijsje. Net zo lekker en je krijgt meteen wat extra vocht binnen. Dus kom maar door met die raketjes!

9 Zzzzzzomer!
De zomer is ook het hoogseizoen voor allerlei zoemende en stekende insecten die overal rondcirkelen. Hoe voorkom je dat je gestoken wordt? Draag geen zoete parfums, want behalve cuties trekt dit ook insecten aan. Ben je bang dat er een wesp in je cola kruipt? Leg dan een bierviltje op je glas of drink door een rietje. Loop niet op blote voeten, want in een wesp trappen, verhoogt de zomerfun niet bepaald.

Toch gestoken door een wesp? Leg er snel een aspirine op, die neemt het gif op en verzacht de pijn.

10 Altijd vakantie!
In de zomervakantie ben je superrelaxed. Geen huiswerk, geen irritante klasgenoten, lekker doen waar je zin in hebt… Maar waarom zou je dat eigenlijk alleen maar die paar weken per jaar doen? Probeer de vakantie vibe vast te houden als je straks weer terug naar school gaat. Pak na school een terrasje, lees een boek in de tuin, maak een cocktail, trek je teenslippers aan en zet die zomerhit op repeat.

Fotografie: Todd Marshard.