Silje Norendal is Born To Lead!

Snowboarden is waarschijnlijk niet de eerste sport waar je aan denkt als je nu naar buiten kijkt. Als CG! snowboardtalent Silje Norendal (17) spreekt, vallen de mussen nog net niet van het dak.

Noorse Silje heeft op het podium gestaan bij de grootste Europese en Amerikaanse toernooien, is lid van het nationale snowboardteam en reist de hele wereld over. Afgelopen weekend was ze met sponsor Nike in Nederland en praatte ze met ons over alleen reizen, ouders, en hoe het is om het enige meisje te zijn tussen allemaal boys…

– Je reist de hele wereld over en bent superdruk, hoe hou je contact met je vriendinnen?
“Ik heb een superleuke groep vriendinnen die ook snowboarden, dus die zie ik vaak. Maar mijn vrienden in Noorwegen mis ik wel als ik onderweg ben. Tijdens het snowboardseizoen heb ik weinig tijd voor ze, maar dat ga ik in mijn vakantie inhalen. Ik blijf lekker de hele zomer thuis om bij te kletsen.”

– Heb je met al die wedstrijden en dat trainen ook wel tijd voor een vriendje? Of wordt er tijdens wedstrijden onderling veel geflirt?
“Ik ben het enige meisje in het Nike 6.0 team en het nationale team, dus ik zit de hele dag tussen de jongens. We zijn echt supergoede vrienden en ik ben heel close met ze. Maar ze zien mij meer als hun kleine zusje dan als girlfriend material. Ik vind jongens in het algemeen trouwens wel leuk hoor, haha. Maar als je zo vaak aan het reizen bent als ik, dan is het gewoon heel erg lastig om een relatie te hebben.”

– Ben je ‘one of the guys’?
“Ik denk dat ik wel ‘tough’ ben, omdat ik vroeger altijd aan het vechten was met mijn broer. Ik heb zelfs een keer mijn ribben gekneusd omdat hij me van de trap duwde! Ik ben dus wel wat gewend. Maar ik ben verder wel een echt meisje-meisje hoor. Ik lak mijn nagels, draag make-up en verslind modetijdschriften. Dat stereotiepe beeld van snowboardmeisjes met oversized hoodies die niets om mode geven klopt helemaal niet. Alle snowboardsters die ik ken slepen hun hakken overal mee naartoe en houden ervan om zich op te tutten.”

– Ik zag een filmpje waarin je samen met je moeder aan het snowboarden bent, heb je het van haar geleerd?
“Ja klopt! Mijn moeder is begonnen met snowboarden en ze heeft voor mij ook een board gekocht. We hebben vier of vijf jaar samen geoefend. Zonder haar had ik hier nu niet gezeten. Ik denk niet dat ik was gaan snowboarden als zij er niet was geweest.”

– Ga je eigenlijk nog naar school?
“Ja, ik moet nu nog een weekje. Ik ga naar een snowboardschool in Noorwegen, speciaal voor atleten. Daar volg ik ‘s ochtends lessen en ga ik ‘s middags snowboarden of trainen in de sportschool. Zo heel anders is het eigenlijk niet. Of ik ga studeren? Nee, na de vakantie moet ik nog een jaar en daarna ga ik fulltime boarden. Het is nu al heel lastig te combineren. Ik zit met mijn hoofd helemaal niet bij de studieboeken!”

– Heb je het gevoel dat je veel dingen mist omdat je een topsporter bent?
“Nee, juist niet. Ik ontmoet veel leuke mensen en ik vlieg de hele wereld over, wat wil je nog meer? Op mijn veertiende ging ik al alleen naar Nieuw-Zeeland en ik ben ook al in Amerika geweest, dat kunnen veel van mijn vrienden thuis niet zeggen!”

-Wow, hoe krijg je dat voor elkaar op je veertiende? Veel meiden mogen op die leeftijd amper uit!
“Mijn moeder moest er wel aan wennen, maar het is een kwestie van vertrouwen. Als ik op die eerste trip meteen aan het drinken was geslagen, dan had ze me niet meer weg laten gaan. Maar als ik weer thuis ben, dan is ze juist weer heel beschermend. Ik ben vorig weekend nog uitgeweest met vrienden, ze belde me vanaf middernacht ieder uur op om te vragen waar ik bleef. Ik ben nog steeds geen achttien, dus mijn moeder is eigenlijk nog in charge. Ik stuur haar elke avond voor ik ga slapen een sms’je dat het goed met me gaat.”