Hoe voorkom je een studieswitch? Hoe ga je om met de nieuwe regels?

In de nieuwste CG! vind je een uitgebreide studiespecial met antwoorden op vragen als:
– Wat betekenen de nieuwe regels van de overheid en hoe voorkom je dat die een probleem worden?
– Welke stappen moet je volgen om de perfecte studie te vinden?
– Wat zijn de do’s en don’ts tijdens een studiebreak?
– Welke 5 must-haves mogen niet ontbreken op je beste studieplek?

Cosmogirls Mirte, Vera en Gioya hebben de perfecte studie gevonden. Lees hier hoe!


Mirte (19) studeert Modemanagement

Zoektocht
“Tijdens mijn zoektocht naar een vervolgstudie heb ik eerst uitgezocht wat ik nou echt leuk vind om te doen. Ik wilde een studie waar ik voor mijn geval niet drie tot vier jaar aan vast zou zitten, maar één waardoor ik al die jaren echt met plezier naar school zou gaan.
Omdat ik altijd veel met mode bezig geweest ben, wilde ik graag naar het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) van de Hogeschool van Amsterdam. Maar eenmaal op de open dag was ik nog niet overtuigd.”

TMO
“Ik hoorde over de hbo-opleiding Modemanagement (TMO) op de Europian Fashion Business School. Het sprak me gelijk aan: een opleiding waarbij je opgeleid wordt in de management van de mode! Ik ging naar een voorlichtingsdag en was gelijk verkocht. Modemanagement op TMO was precies wat ik wilde. Een studie gericht op mode, die tegelijkertijd de management in de modebranche voorop stelt. Ook op AMFI kan je deze richting kiezen, maar dan op een andere manier. TMO was hét voor mij. Ik voelde me thuis tijden de open dagen en de indeling van de lessen spraken me aan. We zouden veelal klassikaal les krijgen. Het enige nadeel is dat het een particuliere opleiding is. Maar met een kredietlening van de IB-groep en steun van m’n ouders is het prima te doen. Je houdt een studieschuld over die makkelijk in 18 jaar terug te betalen is.”

Van inkoopmanager tot zelfstandig ondernemer
“Wat je kunt worden met TMO is natuurlijk vrij ruim. Je kunt alle kanten nog op wanneer je het diploma van mode management hebt. Maar waar je hier letterlijk voor wordt opgeleid zijn de beroepsvarianten;

– Inkoopmanager;
– Verkoopmanager Retail;
– Product manager;
– Verkoopmanager Business to Business;
– Zelfstandig Ondernemer Retail”

Vijf x daarom is TMO de perfecte studie voor mij:
1. Je krijg klassikaal les dus je kent iedereen goed en je leeft niet langs elkaar heen zoals op veel HBO studies.
2. Alle reguliere vakken slaan terug op de mode en daarnaast hebben we ook vakken als Modetekenen en Modesmaak
3. We doen met project weken ook veel in de praktijk. We passen toe wat we geleerd hebben.
4. Alles is goed georganiseerd. Alles is dus goed geregeld en dat neemt vaak een grote last van je schouders.
5. Ik wil waarschijnlijk inkoper worden bij een modebedrijf. Dus dit is gewoon de perfecte studie voor mij.

5 tips voor de perfecte studie:
1. Begin met kijken wat je leuk vindt. Stel een lijstje voor jezelf op waar je later verder in wilt komen. Bij mij waren dat bijvoorbeeld management en mode en hier bleek een studie voor te zijn.
2. Blijf om je heen kijken. Voor je het weet is die ene studie die jij zoekt dichterbij dan je denkt. Vraag eens aan mensen om je heen wat zij voor studie hebben gedaan, wie weet brengt het je op ideeën.
3. Ga naar voorlichtingen toe van hogescholen. Dit is voor mij de belangrijkste stap geweest. Anders had ik TMO misschien nooit gekend. Er is niemand die je beter kan uitleggen wat de studie inhoudt dan de mensen die deze voorlichtingen geven. Ze zitten vaak zelf op de studie en kunnen je er alles over vertellen. Bezoek ook open dagen!
4. Neem zelf het initiatief. Zoek op internet naar studies die aan jou eisen voldoen. Het zal je verbazen hoe ongelofelijk veel studies er zijn in welke categorie dan ook.
5. Durf te dromen. Durf risico’s te nemen. Je leeft maar één keer en je studeert ook maar één keer. Wil je graag een studie gaan doen, maar is het te ver van huis? Neem het risico. Uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Je neemt de risico’s voor je eigen toekomst. Ik was ook 17 toen ik op mezelf ging wonen van Leeuwarden naar Utrecht.

Meer info: www.tmo.nl

Vera (17) volgt de lerarenopleiding Engels

PABO
Ik heb vorig jaar mijn examen gedaan, en dus moest ik ook een studiekeuze maken.
Ik zat eerst al heel lang na te denken om lerares te worden op het voortgezet onderwijs,
maar ik had geen idee wat voor vak ik dan wilde geven. Ik besloot toch maar om naar de PABO te gaan.

Rekenen
Het knagende gevoel bleef, aangezien ik niet meer zo goed kan rekenen als vroeger en dat is toch iets wat je goed moet kunnen. Met school hadden we een internationaliseringsproject, waarbij we naar Polen gingen. Daar leerde ik mensen kennen uit nog 9 andere landen. Hierdoor werd je dus min of meer gedwongen om Engels te spreken, en hier kwam ik erachter dat Engels heel belangrijk is.
Ook vertelden de Engelse leraren uit de andere landen mij dat mijn Engels best wel goed was en ook de buitenlandse leerlingen zeiden het. Toen was mijn keuze snel gemaakt: Ik zou de lerarenopleiding Engels gaan doen!Daar ben ik in september aan begonnen en het bevalt me super goed.
Ik weet nu zeker dat ik de goede keuze heb gemaakt.

5 x daarom is de lerarenopleiding Engels de beste studie voor mij
je moet niet bang zijn om voor de klas te staan,
je moet oplossingen kunnen verzinnen voor problemen en
Je moet een taalgevoel hebben
Je moet al een beetje goed zijn in Engels
Je moet spontaan zijn,

5 tips voor het maken van je studiekeuze…
1. Kijk naar je interesses en kijk aan de hand daarvan welke opleidingen erbij passen.
2. Vraag aan mensen wat ze jou voor type vinden. Zien ze jou al voor de klas staan, of op de OK bijvoorbeeld?
3. Kijk welke opleidingen goed aansluiten op het profiel wat je hebt gekozen.
4. Kies zelf. Het is tenslotte jouw toekomst.
5. Bezoek veel open dagen. Dit kan je helpen bij de keuze voor je opleiding én je school.

Klik hier voor de site van mijn opleiding.

Gioya (18) studeert International Media and Entertainment Management

Ik heb mijn perfecte studie gevonden!
“Maar daar is flink wat stress aan vooraf gegaan. Al sinds de 1e van de havo (nu 6 jaar geleden) wilde ik graag naar de Dutch Academy for Performing Arts of naar het Conservatorium, afstudeerrichting Muziektheater. Dat was (en is eigenlijk nog steeds) mijn doel. Ik deed auditie, maar de concurrentie was nog beter. Gelukkig had ik ook een plan b: ik wilde iets met entertainment doen. “

Plan B
“Zo kwam ik terecht bij de studie International Leisure Management (Vrijetijdsmanagement). Ik wilde dan graag de richting Eventmanagement in. Concerten en festivals organiseren. Ik had één probleem; voor de opleiding was Economie of Management&Organisatie in je vakkenpakket verplicht. Ik had Cultuur & Maatschappij zonder die vakken. Ik ben er namelijk erg slecht in. Gelukkig bood hogeschool een cursus. Ik heb in mijn eindexamen jaar, een half jaar lang, de stof van 2 jaar Management&Organisatie geleerd. Ik moest een 5 halen. Helaas had ik een 4.5 en was ik 2 weken voor mijn eindexamen nog steeds opleidingsloos.

International Media and Entertainment Management
Een goede vriend van mij had zich ingeschreven bij de studie International Media and Entertainment Management. Het informatieboekje van de opleiding sprak me wel aan. Je zou leren hoe je tv programma’s ontwikkeld, backstage kunnen werken bij concerten of platenmaatschappijen. En dat leek me ontzettend vet. Ik moest mijn cv insturen, een sollicitatiebrief maken en een ‘algemene kennis-test’ doen, en allemaal in het Engels. Uiteindelijk kreeg ik een brief van NHTV Hogeschool. Ik heb de brief met trillende handen opengemaakt, bang voor weer een afwijzing. Ik was aangenomen! Ik heb de brief 5x gelezen, voordat het tot me doordrong en tot dat ik het geloofde.

Carré en Only Seven Left
De eerste weken waren ge-wel-dig! De hele opleiding was precies wat ik wilde! Allemaal dezelfde ‘types’ als ik. Dezelfde interesses. Dezelfde gedrevenheid. Ik heb professioneel leren monteren aan filmpjes, heb geleerd hoe een televisie serie/programma in elkaar zit, hoe je een script moet schrijven. Ik ben backstage geweest bij de 013 in Tilburg, bij Koninklijk Theater Carré en heb daar op het podium gestaan. Ik heb als school opdracht een korte documentaire gemaakt over Only Seven Left. En nog veel meer! En dat allemaal in mijn eerste jaar!

Internationaal
Het is een internationale studie dus klasgenoten zijn internationale studenten. We werken samen met mensen vanuit de hele wereld wat echt te gek is. Niet alleen studenten, maar ook veel docenten komen vanuit de hele wereld. Mijn mentor van vorig jaar kwam uit de Verenigde Staten en heeft een (lokale) Emmy award gewonnen. Ik spreek dus bijna de hele dag Engels en dat is erg leuk. We kunnen volgend jaar in het buitenland stage lopen en die kans grijp ik ook zeker aan om een buitenlands bedrijf enthousiast te maken om mij aan te nemen ;-).

5x Daarom is International Media and Entertainment Management de perfecte studie is voor mij:
1. Internationale studie, dus internationaal opgeleid wat betekend dat ik overal in de wereld aan de slag zou kunnen (op het gebied van Media and Entertainment)
2. Vrije ruimte; met projecten en opdrachten word je erg los gelaten en moet je dingen zelf gaan uitzoeken. Daar leer je het meeste van.
3. Groepswerk; in het latere werkveld kom je in zeker 95% van de gevallen te werken in teams. daarom werk je op IMEM heel veel in groepsverband. Zo leer je goed samen werken en tegelijkertijd erg verantwoordelijk zijn (voor jouw gedeelte in het werk).
4. Creatief; Ik ben bijna de hele dag door dingen aan het bedenken voor een volgend concept voor bijvoorbeeld een concert of kort filmpje.
5. (eventuele andere optie) Organiseren; Als IMEM student zit het organiseren in je bloed. Tenminste, bij mij wel. Bij deze opleiding leer je goed (en/of beter) organiseren. Je leert onderhandelen met bedrijven zodat je iets groots voor elkaar kan krijgen met een erg klein budget bijvoorbeeld. En ook dat geeft dan een boost trots en zelfvertrouwen als het is gelukt.

5x Mijn tips om de perfecte studie te vinden:
1. Ga bij jezelf na wat je het liefste doet. Organiseren of werk je liever met kinderen? Zoek dan uit welke kant je op wilt qua studie. Rechten of toch liever de PABO?
2. Als je dat niet van jezelf weet, doe dan een beroepskeuze test. Veel hogescholen en universiteiten bieden die aan op hun website. Of gewoon even googlen.
3. Ga elke open dag/avond af. Hier kan je vaak met studenten en docenten praten en kom je zo te weten of de opleiding echt wat voor je is!
4. Als je echt niks weet wat voor opleiding bij je past, ga dan eens lekker kletsen met je moeder/vader. Zij weten stiekem heel veel over je en misschien kunnen ze je wel dé tip geven.
5. Kies voor jezelf. Niet je ouders, niet je vriendinnen, maar jij zelf bepaald wat je wilt gaan doen!
NHTV Site: http://www.nhtv.nl/ENG/bachelors/media/international-media-and-entertainment-management/introduction.html
NHTV- studenten: http://made.nhtv.nl/