honden

Deze 10 dingen zijn giftig voor je hond

Soms kunnen we de smekende ogen van onze hond niet weerstaan en laten we soms ‘per ongeluk’ iets op de grond vallen of krijgen ze de overgebleven restjes. Dit is natuurlijk allemaal hartstikke goed bedoelt, maar is eigenlijk heel erg gevaarlijk. Honden mogen lang niet alles eten wat wij eten en daarom laten we jou weten welk voedsel giftig is voor je hond. We willen natuurlijk niet dat onze dierenvriendjes ziek worden.

Deze 10 dingen zijn giftig voor je hond

 

Chocolade

Hoewel wij geen genoeg kunnen krijgen van chocolade (en het ons comfort breaking-up food is), is het mega giftig voor honden. In chocolade zit de stof theobromine. Van deze stof kan de hartslag van de hond sneller en onregelmatig worden wat in het ergste geval kan lijden tot een hartstilstand. Wanneer je ziet dat jouw hond chocolade heeft gegeten, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Avocado

De pit, de schil en het fruit zelf zijn niet goed voor honden. Wanneer je avocado aan een hond geeft, kan de hond ademhalingsproblemen krijgen, vochtophopingen in de longen/buikholte/hart en een ontsteking aan de alvleesklier.

Uien

Ui, Knoflook en alle groenten uit de `Ui familie´ zijn niet goed voor honden. De ui is slecht voor de rode bloedlichaampjes en kan leiden tot bloedarmoede.

Rozijnen en druiven

Rozijnen en druiven beschadigen de nieren van je hond. Wanneer je hond beschadigde nieren heeft is dit niet meer beter te maken.

Rauw varkensvlees

Wanneer je hond rauw varkensvlees eet, kan hij besmet raken met het aujeszky (psuedo rabies) virus. De symptomen van dit virus zijn te vergelijken met hondsdolheid.

Tomaten

Alle groente uit de nachtschadefamilie (lees: tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken. De komkommer en courgette behoren niet tot de nachtschadefamilie en mogen wel gegeten worden door een hond.

Champignons/paddenstoelen

Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden. Let daarom op wanneer je met de hond in een bos loopt dat ze geen paddenstoelen eten.

Noten

Ook noten zijn niet goed voor je hond. Vooral Macadamianoten kunnen voor problemen zorgen en het zenuwstelsel en/of de spieren beschadigen.

Pitten

Veel fruitsoorten hebben pitten die giftig zijn voor honden. De pitten van bijvoorbeeld appels, kersen, abrikozen, nectarines en pruimen bevatten blauwzuur en wanneer je hond deze in een  grote hoeveelheid binnenkrijgt zijn deze giftig. Wil je dit fruit aan je hond geven? Haal dan eerst de pitjes eruit.

Rauwe aardappelen

Ongekookte aardappelen zijn giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil is gevaarlijk voor je hond, maar ook mensen kunnen door rauwe aardappels een aardappelvergiftiging oplopen. Gekookte aardappelen mag je wél geven aan je hond. De solanine is in het water eraf gekookt.

Natuurlijk mogen honden ook geen alcohol, cafeïne, kauwgom, snoep en medicijnen! 

Ook belangrijk!

Wanneer je hond iets heeft gegeten wat hij niet mag hebben, bewaar dan altijd de verpakking en neem deze mee naar de dierenarts. Hierdoor heeft je dierenarts een beter beeld van de situatie en je hond zo goed mogelijk geholpen worden!
LEES OOK: 

Beeld: Unsplash
Bron: Hondleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen