Je moet iedere dag liters water drinken en appels zijn gezond. Maar is dat wel zo?

– Tweeenhalve liter water drinken is gezond.
Water drinken kan natuurlijk geen kwaad, maar het is nooit bewezen dat het een wondermiddeltje is voor je huid, of dat het helpt bij afvallen. Ook hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat je het meeste vocht eigenlijk al binnenkrijgt met je dagelijkse voeding. Het is dus helemaal niet nodig om liters extra te gaan drinken per dag.

– Vet is slecht.
Je hebt vetten nodig om gezond te blijven, want ze zorgen ervoor dat je lichaam bepaalde hormonen aanmaakt. Als dit niet gebeurt, krijg je juist last van eetbuien. Vet is dus niet ongezond, maar kies wel voor onverzadigde vetten. Deze kun je vinden in noten, vis en olijfolie.

– Snoep verstandig, eet een appel.
Natuurlijk is het hartstikke goed om een appel als snack te nemen, dan een stroopwafel. Maar wist je dat andere fruitsoorten zoals bananen, bessen en sinaasappels meer vitamines en vezels bevatten?

– Bio is beter.
Biologisch, je ziet en hoort het overal. Biologisch wil eigenlijk zeggen dat het groente en fruit niet bespoten is met allerlei chemische bestrijdingsmiddelen. Biologisch geteelde spinazie bevat evenveel vitamines en mineralen als een ‘gewone’. Het is belangrijker dat je gevarieerd eet, dan dat je biologisch eet.

Beeld: Stephen Lee. Het model op de foto komt niet voor in de tekst.