Frankee over het lief en leed van ‘lijstjes’

?Iedereen heeft wel een ‘lijstje’. Zo’n lijst waar we al onze verwachtingen en eisen op projecteren wat betreft een partner.  De meeste van ons hebben een lijst in onze hoofd opgeslagen en gaan met die idealen op zoek naar een partner.

“De liefde van mijn leven moet ouder zijn, hij moet langer zijn, hij moet genoeg verdienen, hij moet brede schouders hebben, hij moet zichzelf goed verzorgen, hij moet mij laten lachen, hij moet lief zijn tegen zijn ouders.” Hij moet, hij moet, hij moet. Vind je het gek dat velen van ons nog single zijn? Hoe kunnen we nou ooit iemand ontmoeten die aan al die kwaliteiten voldoet? De man van onze dromen bestaat precies daar, in onze dromen!??

 

Na een paar glazen bubbels beginnen we terug te denken aan onze ex vriendjes en ex scharrels. Achteraf gezien waren hun ook niet bepaald compatibel met onze lijsten. Sommige kwamen niet eens in de buurt. Maar hoe komt het dan dat we voor onszelf zoveel regels maken wat betreft de liefde en als dan eenmaal iemand in ons leven komt we al die regels weer overboord gooien? ??

 

“Soms, heel soms, is wat iemand te bieden heeft veel leuker dan wat we eigenlijk voor onszelf willen.” zegt mijn optimistische vriendin. “Of, we hebben onze eisen opgegeven en pakken maar wat we pakken kunnen.” Zegt mijn pessimistische vriendin. “Wat vind jij Frankee?”??

 

Wat ik vind? Ik weet van mezelf dat ik juist met de jaren steeds meer kritischer  ben geworden. Het gaat nu niet meer alleen om ‘verkering’, ‘handjes vasthouden’ en/of ‘spanning’. Het gaat nu ook om ‘relaties’, ‘huisje, boompje, beestje’ en ‘toekomst’. Je wilt dat toch niet delen met iemand die totaal niet aan je eisen voldoet?

Soms ontmoet ik iemand en denk ik dat die persoon aan alle eisen van mijn lijst voldoet om er vervolgens achter te komen dat mijn lijst mij voor de gek heeft gehouden. Een kwaliteit wat eerst zo aantrekkelijk bleek te zijn in een ander kan in realiteit heel erg frustrerend zijn. Daarnaast blijft je lijst constant veranderden. Voornamelijk na elke mislukte relatie. Zo bestaat de lijst van mijn blonde vriendinnetje met wat ze juist niet in een nieuwe partner zoekt. Een lijst vol met negatieve punten van haar ex-vriendjes. Persoonlijke eigenschappen die ze juist niet meer in een man zoekt. Voor de rest staat haar lijst nog leeg.

En misschien moeten we dat allemaal zo doen. Onthouden wat we niet meer willen in een partner en voor de rest gewoon helemaal open staan voor wat een ander te bieden heeft.

Toch heeft al dat nadenken over lijstjes mij nieuwsgierig gemaakt. Wat staat er op die van jou? Is voor jou ‘houden van’ genoeg of zijn er meer eisen die je verwacht van je (toekomstige) vriendje?

Frankee