Het laatste wat we nodig hebben op social media (of eigenlijk overal op de wereld) is meer haat, meer negativiteit en meer drama. Daarom helpt Instagram ons nu allemaal een handje om de online wereld een stukje gezelliger te maken. Hun nieuwe filter blokkeert namelijk alle gemene comments. En we are here for it.

Het filter is een grote uitbreiding van hun vorige anti-haat tool. Deze moest je handmatig instellen en zorgde dat comments met bepaalde trefwoorden of Emoji’s niet in je feed tevoorschijn kwamen. Het nieuwe filter gaat een stapje verder: hij scant door alles wat gepost wordt, en blokkeert gemene comments die gaan over iemands uiterlijk of persoonlijkheid. Dreigberichten die iemands (geestelijke) gezondheid kunnen beïnvloeden worden ook geblokkeerd.

Klinkt behoorlijk clever. Ergens willen we weten hoe het toch in hemelsnaam mogelijk is dat een app zó slim is, maar we worden al duizelig van het idee van een eventuele uitleg. Laten we dus maar gewoon geloven dat de technologie echt zo advanced is.

Het enige nadeel: Instagram’s filter is nog niet beschikbaar in het Nederlands. De talen die wel gelanceerd zijn, zijn Engels, Spaans, Portugees, Arabisch, Duits, Russisch, Frans, Japans en Mandarijn. Kunnen we in elk geval niet in die talen gebasht worden.

Lees ook: Kletsen met Sir John, de make-up artist van Beyoncé