Kunstbende komt er weer aan & jij kunt je inschrijven! Hedwich deed vorig jaar mee in de fashion-categorie, CG! sprak haar en vroeg haar naar haar ervaringen, tips & tricks!

Paspoortje
Naam: Hedwich Hooghiemstra
Leeftijd: 16!
Opleiding: 4 havo
Kan niet zonder.. Vrienden & vriendinnen!
Heeft al.. Een eigen tassenlijn, die zelfs in het Akkuh museum te koop & te zien was.

Favoriete..
Label/ontwerper: Proenza Schouler
Kledingstuk: een jasje of colbert, kan een outfit compleet anders maken en kan altijd!
Wintertrend: Van die leuke gehaakte laarsjes, I like!

Belangrijkste fashiontip: “Trek aan wat je zelf wilt! Laat je niet alleen leiden door mode & trends, maar door wat jij te gek vindt en waar jij je goed in voelt!”

Waarom heb jij je opgegeven voor Kunstbende?
“Omdat ik het maken van kleding & tassen het tofste vind wat er is en ik wilde daar een nieuwe stap voor zetten. Bij Kunstbende kun je zo’n beetje alles insturen en is heel veel mogelijk!”

Hoe heb je je voorbereid op die eerste ronde?
“Ik had het hele concept bedacht en uitgewerkt. Ik vond dat jurken als ‘te random’ gezien werden. Ik wilde van klassieke jurken een andere kant laten zien.

Toen heb ik tweedehands jurken gekocht en voor de achterkanten compleet andere kleuren, prints & materialen gebruikt. Mijn show was al bijna helemaal compleet: 5 jurken, modellen (mijn vriendinnen!!), muziek etc.”

Waarom denk je dat jij uiteindelijk bij de finalisten zat?
“Ik denk dat ik een nieuw & verrassend concept had, met een bijzondere collectie. Ik had ook alles tot in de details uitgewerkt. De jury vond dat ik een complete collectie had, waarin alles goed uitgedacht was.”

Hoe was de finaledag?
“Dat was echt te gek! Met alle categoriewinnaars van Drenthe gingen we met de bus naar Amsterdam, waar de echte finales waren, ontzettend gezellig! Mijn modellen waren gewoon vriendinnen, dus die gingen ook allemaal mee!”

Hoe heb je je op die finaleshow voorbereid?
“Hetzelfde als bij de voorronde. Ik had daar alles al bijna compleet. Ik was redelijk zeker van mijn collectie, dus heb niets meer aangepast. Via Kunstbende heb ik er wel nog voor kunnen zorgen dat mijn modellen een passende make-up kregen, dat had ik bij mijn voorronde nog niet.”

Veel stress backstage?
“Dat viel wel mee. Ik ben nooit heel zenuwachtig, alleen de laatste minuten voor de show waren even spannend. Dan hang je de laatste dingen goed, moet alles perfect zijn en wil je dat alles echt goed gaat.”

En daarna?
“Kunstbende heeft een soort coachings traject. Ik kreeg een gesprek met Jenneken, een ontwikkelingscoördinator, over wat ik wilde bereiken & doen. Toen ben ik in de zomervakantie 10 dagen naar Antwerpen gegaan om workshops te volgen tijdens ‘Art Connection’.

Jenneken heeft ook voor me geregeld dat ik in een traject terecht kwam bij ArtEZ, de kunstacademie in Arnhem. Hier krijg ik ook een coach en mag ik meedoen aan de vooropleiding waardoor ik allemaal gave workshops kan volgen. Ik mag in januari ook nog eens naar Amsterdam International Fashion Week, voor de show van de ArtEZ-eindexamenstudenten.”

Wil je hierna verder in de mode?
“Zeker! Als ik mijn havo examen gehaald heb wil ik eerst naar Londen, om een jaar te studeren aan het Saint Martins. Daarna wil ik een modeopleiding volgen, maar ik weet nog niet precies in welke richting.

Uiteindelijk wil ik een eigen label opzetten, die onderontwikkelde landen helpt. Ik wil dan bijvoorbeeld niet alleen de arbeid van product naar onderontwikkelde landen verplaatsen, maar ook zorgen dat de mensen daar er echt iets van leren.”

De voorrondes voor Kunstbende 2012 komen er weer aan. Wat moeten meiden doen om zich op te geven? Heb jij nog tips & tricks voor de meiden die zich inschrijven voor Fashion?
Durf & schrijf je in op www.kunstbende.nl, dat is heel makkelijk!
– Je hoeft je niet per se aan het thema te houden, maar het geeft wel houvast. Geef er je eigen draai aan!
– Bedenk een goed concept & hoe je dat wil uitwerken.
– Begin op tijd! Dat voorkomt stress en dan heb je aaaalle tijd om jouw idee perfect uit te werken.
– Werk alles tot in de details uit. Ik ben meteen met modellen gaan werken, dat helpt om je beeld compleet te krijgen. Bij de voorronde had ik alles compleet: 5 outfits, modellen, goede muziek etc.
– Je mag zelf de hoeveelheid outfits bepalen, maar je krijgt wel een tijdslimiet van 5 minuten per deelnemer. Houd daar rekening mee!
– Vraag ouders, vrienden en vriendinnen om feedback. Zij hebben dan weer een frisse blik en kunnen je goede tips geven.
– Misschien wel de belangrijkste: doe je stinkende best!

Schrijf je nu in voor Kunstbende 2012, dat kan gewoon online!