Mel Wallis de Vries vertelt…

Je kent Mel Wallis de Vries van haar boeken Vals, Waanzin en Fout. We vroegen Mel alles over haar nieuwste boek Verstrikt en wat je nou precies moet doen om een goed boek te schrijven…

Hoe kwam je op het idee voor je nieuwste boek Verstrikt?
“Ik probeer mijn boeken meestal te schrijven vanuit een van mijn eigen angsten. Gelukkig ben ik een angsthaas, dus ik heb genoeg inspiratie ;-). Voor Verstrikt heb ik een angst gebruikt die ik wel eens ’s nachts voel. Soms schrik ik midden in de nacht wakker en weet ik heel even niet meer waar ik ben. Dan voel ik echt een soort doodsangst. Stel je voor dat je je ogen opent, dat alles zwart is, en dat het zwart niet verdwijnt. Dit overkomt een van de hoofdpersonen. Het zou echt mijn ergste nachtmerrie zijn.”

Waar heb je de inspiratie vandaan gehaald voor de hoofdpersonen Lara en Maud?
“Ik wilde graag twee meiden gebruiken die heel herkenbaar waren. Je zou het zelf kunnen zijn, of het is een van je vriendinnen. Wat er met Maud en Lara gebeurt in Verstrikt is afschuwelijk. Maar het laat ook zien dat deze situatie iedereen kan overkomen.”

Zijn deze personages ook gebaseerd op ‘echte meiden’?
“Nee, dat niet. Maar ik heb wel geprobeerd om er ‘echte meiden’ van te maken. Voordat ik begon met schrijven heb ik van Maud en Lara een collage gemaakt. Uit allerlei meidentijdschriften heb ik foto’s gescheurd die lieten zien hoe ze volgens mij waren. Die foto’s heb ik op een groot karton geplakt. Lara was het hippiemeisje: vrolijk, innemend, kleurrijk, maar ook een beetje naïef. Mauds collage was wat meer ingetogen en rustig. Ik heb deze twee collages tijdens het schrijven heel vaak gebruikt. Zo waren Lara en Maud toch een beetje ‘echt’ voor mij. En als ik heel eerlijk ben, dan denk ik dat ik vroeger wel een beetje op Maud leek.”

Wat is jouw favoriete schrijfplek?
“Achter mijn bureau! Daar liggen al mijn spullen: notitieblokjes, pennen, kauwgom, theezakjes, koekjes, tijdschriften (voor als ik even niet meer wil schrijven). Ik ben niet zo netjes, dus ik werk tussen de stapels papier, achterstallige administratie en kruimels.”

Hoe kom jij het beste op ideeën voor je boeken?
“Vaak gebruik ik dus een van mijn eigen angsten die ik verder uitwerk. Ik loop echt over van de dingen die ik eng vind. Als ik in het donker fiets, ben ik bang dat iemand me van mijn fiets trekt. Als ik alleen thuis ben, dan hoor ik in elk geluidje een inbreker. Als ik in een vliegtuig zit, ben ik doodsbang om neer te storten. Mijn man wordt wel eens moe van me…
Soms gebruik ik ook een locatie waar ik ben geweest, zoals het huisje in de Ardennen in mijn boek Vals.”

Wat is jouw gouden tip voor Cosmogirls die ook een boek willen schrijven?
“Niet opgeven! Talent hebben is belangrijk, maar het is nog belangrijker dat je er keihard voor wilt werken. En je moet niet bang zijn voor tegenslagen. Een boek schrijven, lukt meestal niet in een keer. Mijn eerste boek is pas uitgeven toen ik 32 jaar was. Dus jullie hebben nog wel even ;-).”

Hoe ben je op het idee gekomen om je voor je allernieuwste boek te laten inspireren door een ‘echt’ hoofdpersonage?
“Een van de leukste dingen van het schrijven vind ik het contact met mijn lezers. Daardoor gaan mijn boeken echt leven en krijg ik weer heel veel inspiratie om verder te schrijven. Schrijvers die alleen maar achter hun computer zitten, snap ik niet. Het leek mij heel leuk om een meisje te gebruiken dat echt bestaat. Dat ik haar bij wijze van spreken tijdens het schrijven kan bellen om te vragen hoe zij over bepaalde dingen denkt.”

Wat wil je weten van de meiden die graag hoofdpersoon willen worden in je allernieuwste boek?
“Ik zou het liefste alles van ze willen weten: wat hun haarkleur is, wat voor kleren ze dragen, naar wat voor muziek ze luisteren, naar welke televisieprogramma’s ze kijken, wat ze lekker vinden, waar ze boos om worden, etc. etc. En het liefst wil ik ook een telefoonnummer, zodat ik tijdens het schrijven echt af en toe kan bellen.”

Heb je al een idee waar dit boek over gaat?
“Ja, maar dat hou ik nog even geheim ;-). Er wordt in ieder geval meteen op pagina 1 een moord gepleegd…”

Voor het allernieuwste boek dat Mel volgend jaar gaat schrijven, is ze nog op zoek naar een hoofdpersoon. Jij kan haar nieuwe hoofdpersoon zijn! Klik hier om je op te geven!