Dance4life ambassadeur Jan Kooijman is nét terug van een erg heftige (en indrukwekkende) reis naar Zimbabwe.

Daar bezocht hij scholen, om te zien én ervaren wat het werk van dance4life inhoudt. Leerlingen op de scholen krijgen tijdens het project informatie over seks en hiv en leren zichzelf te beschermen. In Zimbabwe sprak Jan met verschillende jongeren over hun situatie en de issues rondom seks, hiv en aids. Één op de zeven jongeren leeft daar met hiv. Dance4life is sinds 2008 actief in Zimbabwe. Sindsdien hebben bijna 25.000 jongeren via het dance4life scholenproject voorlichting gekregen over hiv en aids.

Jan Kooijman: “Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is een gesprek met twee broertjes van 16 en 17 jaar. Zij hebben vijf jaar geleden hun ouders verloren aan aids en zorgen sindsdien voor zichzelf. Ik kan me niet voorstellen dat ik met mijn broer op die leeftijd een huishouden had moeten runnen. Het is zo belangrijk dat deze jongeren voorlichting krijgen over seks en hiv, zodat zij wél weten hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen het virus.”

Tijdens de reis werd ook een bezoek gebracht aan een dagopvang voor wezen en kwetsbare kinderen. Hier wonen honderden kinderen die hun ouders hebben verloren aan aids en vaak zelf ook geïnfecteerd zijn met hiv. Iedere dag komen er vrijwilligers van dance4life om met de kinderen te spelen. Ook Jan hielp een handje mee en leerde de kinderen een ‘kippendans’. Jan: “Ik geloof er sterk in dat je door muziek en dans jongeren op hun gemak kunt stellen en dat er daarmee een soort openheid ontstaat. Als je een belangrijke boodschap te vertellen hebt dan is het belangrijk dat deze openheid er is. dance4life bereikt dit tijdens het scholenproject door gebruikt te maken van dans en ik heb nu zelf kunnen ervaren dat dit werkt om de boodschap over hiv en aids over te brengen.”

Op de dag van vertrek bracht Jan nog een bezoek aan de nationale televisiezender ZBC, waar hij werd geïnterviewd voor het programma Goodmorning Zimbabwe. “Het televisie optreden was een hele evaring! In een land als Zimbabwe wordt heel moeilijk over condooms gesproken. Ik wilde mezelf niet helemaal censureren, dus heb toch op televisie een aantal keer het woord „condoom? genoemd, waar de presentatrice erg zenuwachting van werd. Ik hoop dat jongeren in Zimbabwe zich in de toekomst beter laten informeren over seks en dat ze condooms zullen gebruiken als ze met elkaar naar bed gaan”, zegt Jan.