Het is Het is Fourth of July, onafhankelijkheidsdag, en dat betekent in Amerika natuurlijk vuurwerk kijken!


Wij doen vandaag lekker mee. Het vuurwerk begint pas ’s avonds dus we gaan nog even de stad in, want ik heb een fotocamera nodig. Onze host Brad had ons aangeraden naar B&H te gaan: een elektronicawinkel waar (de vooral joodse) werknemers de producten nooit voor een tweede keer aanraken. Voor elke handeling moet je naar iemand anders. Er zijn rolbanden die je spullen naar de ‘afhaalplek’ vervoeren. Betalen doe je weer bij iemand anders. Heel grappig. Ik koop hier een camera voor zeventig dollar, nog geen vijftig euro! Je kunt hier namelijk ook tweedehands of gerepareerde spullen kopen. Zo goed als nieuw, maar niet helemaal, dus een stuk goedkoper.

’s Avonds lopen we naar de pier bij de rivier de Hudson voor het vuurwerk. We zijn een beetje laat en overal staan al een heleboel mensen. Gelukkig kunnen we door de massa mensen op straat te volgen nog een goede plek vinden. We zien het vuurwerk dan ook van heel dichtbij, wat heel mooi was!

Na het vuurwerk spreken we af met een vriend van mij, die in NY bij familie verblijft. Elze en ik zijn er van overtuigd dat we uitgaan met hen. Wij hebben onze party outfit aan, maar de jongens zijn er “niet op gekleed.” Ja hallo, het is fourth of july!!! Na samen wat te drinken op een terrasje, gaat iedereen zijn eigen weg weer. Uitgaan doen we dan wel weer een andere keer.

Uitwaaien in het park
Ik wilde zo graag een keer fietsen in Central Park en dat hebben we nu gedaan! Twee uurtjes lang lekker uitwaaien en aan de meertjes zitten, maar ook keihard verbranden in de zon en je fietsketting verliezen. Want ik maak altijd alles kapot, dat is echt zo. Gelukkig had Elze een opa die fietsenmaker is geweest, dus dat kwam erg goed uit. Binnen no-time zit mijn ketting er weer op. Gelukkig, want Central Park is erg groot, daar wil je echt niet doorheen lopen.

Uitwaaien op het dak
’s Avonds hebben we een afspraak met de ‘ieniemienie’ redactie van RTL4 in New York. Dat is heel gezellig. We kletsen daar even met Thijs, die nu even correspondent Erik Mouthaan vervangt, en met de stagiaire Marieke. Zij werken aan de overkant van het CBS gebouw (een Amerikaanse nieuwszender) en staan met hen in verbinding. Thijs neemt ons dan ook even mee het gebouw in. Daar zijn ze net met een nieuwsuitzending bezig en krijgen we de kans om de studio even in te gluren. We zien de Amerikaanse nieuwslezer Scott Pelley zitten, die net in de make-up wordt gezet. Daarna lopen we naar boven het dak op en mogen we op de plek staan waar Erik Mouthaan altijd live verslag doet. Wat een mooi uitzicht! Hopelijk is het niet de laatste keer dat we hier staan.