Hoort wie klopt daar

Weet jij al wat je gaat maken voor het heerlijk avondje?

Wat dacht je van deze altijd goede classic: het speculaashuisje!

 

Dit heb je nodig:

4 patronen (deze vind je onderaan in de fotogalerij)

Voor het koekdeeg

320 gram boter

500 gram bloem

250 gram bruine suiker

15 gram koekkruiden

Snufje zout

1 ei

 

Voor het glazuur

60 ml water

500 gram poedersuiker

1 eiwit

Kaneelpoeder (evt.)

 

Versiering

Sinterklaassnoepjes

Alles wat je zelf leuk vindt 

 

En zo maak je het:

[1]

Print het patroon uit. Maak het glazuur ook al door de poedersuiker te zeven. Daarna meng je het water en het eiwit erdoor en eventueel wat kaneelpoeder. Als het goed is wordt het een dik mengsel. Doe het in een spuitzak en sluit die goed af zodat de frosting niet uitdroogt.

[2]

Verwarm de oven voor op 160 graden. Verdeel de boter in kleine blokjes en meng deze met de bloem, suiker, koekkruiden en het zout. Kneed het met je handen. Voeg daarna het ei toe en maak er nu een stevig deeg van. Is het te droog, dan doe je er wat melk of boter bij. Is het te nat, dan doe je er bloem bij.

[3]

Nu rol je het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Knip het patroon uit en snij de onderdelen van het huis uit het deeg. Leg die op een bakplaat. Van de rest van het deeg kun je bijvoorbeeld Sint en Piet poppetjes maken. Je kunt hiervoor koekuitstekers gebruiken.

[4]

In 20 minuten bak je de speculaas gaar. Zet de koekjes na het bakken rechtop, zodat er lucht onder komt om ze te laten afkoelen. Zijn ze hard genoeg, dan draai je ze voorzichtig om en koel je de onderkant af.

[5]

Nu gaan we bouwen! Smeer icing op het deel dat de voorkant vormt. Zet de muur die de zijkant vormt er tegenaan, het glazuur is het cement. Doe dit ook met de andere muren.

[6]

Nu is de romp van het huisje klaar. Tijd voor het dak! Gebruik weer glazuur om de dakdelen vast te plakken.

[7]

Nu het lastigste deel: een nachtje wachten zodat het huisje opdroogt. En dan kun je het leukste gaan doen: versierfeestje! Maak met snoepjes, de Sint en Piet-koekjes en de icing the house of your dreams.

 

 

Fotografie: Julycupcakes via Pinterest.com