Wat zegt je lichaam?

Wallen
Slaap je genoeg maar heb je nog steeds last van wallen onder je ogen? Misschien heb je een tekort aan vitamine B. Dit zorgt ervoor dat je niet genoeg bloedcellen worden aangemaakt en je lichaam niet op volle kracht kan werken, dus word je moe.

Wat te doen: Vitamine B zit in aardappelen, bruin brood, broccoli, zuivel, vlees en vis. Als je hier te weinig van eet, kan je een tekort oplopen. (verwijzing naar voedingscentrum± schijf van vijf).

Haaruitval
Door stress kan je lichaam de voedingsstoffen die je binnenkrijgt niet goed verwerken en komen die ook niet bij je haarwortels terecht. Resultaat: haar dat afbreekt.

Wat te doen: Je verliest sowieso zo’n 100 haren per dag, maar als het er echt veel meer zijn moet je nodig eens relaxen. Probeer erachter te komen waarom je zoveel stress hebt. Misschien is het op school te moeilijk voor je, heb je teveel werk te doen of lukt het je niet om te plannen. Als je de oorzaak aanpakt, zullen je haren ook minder snel uitvallen.

Rode ogen
Je zou allergisch kunnen zijn voor huisstofmijt, eten of misschien is het wel hooikoorts!

Wat te doen: Ga met je klachten naar een huisarts en laat een allergietest doen. Wat je zelf kunt doen is bijhouden wanneer je precies last hebt van rode ogen, misschien helpt dat bij het vaststellen van de allergie.

Slechte adem
Meestal zijn voedselresten de oorzaak van slechte adem. Achterin je mond komen ze samen met bacteriën en dat veroorzaakt het nare luchtje.

Wat te doen: Koop bij de drogist een tongschraper, of pak een oude tandenborstel en schraap de bacteriën (achter)op je tong weg. Doe dit dagelijks. Als dit niet helpt kun je ook spoelen met mondwater. Als je daarnaast netjes twee keer per dag poetst en flost, dan moet het binnen no-time weg zijn. Is dat niet zo, ga dan naar je tandarts of huisarts.

Fotografie: Robert Diadul