Recept voor een super lekker toetje

Maak indruk op je familiy en tover bij het kerstdiner je eigen kerststronk (ook wel chic ‘Le Bûche de Noël’ genoemd) op tafel.

Echt een traditioneel christmas toetje, de cake stelt namelijk een (super lekker) openhaard blok voor. 

 

Are you ready, baking queen? 😉

 

Wat heb je nodig?

– 170 gram boter op kamertemperatuur in blokjes

– 170 gram kristalsuiker

– 3 eieren

– 100 ml melk

– 110 gram zelfrijzend bakmeel

– 50 gram cacao

– Mespuntje zout

– 200 gram pure chocolade

– 100 ml slagroom

– 6 el mascarpone

– 5 el aardbeienjam (of aardbeitjes uit de diepvries)

 

Hoe maak je het?

[1] Verwam de oven op 160 graden.

[2] Doe de boter en suiker in een kom en klop tot het een luchtig, egaal mengsel is.

[3] Kluts de eieren en voeg daar de bloem, cacao en zout bij. Tijdens het roeren giet je de melk erbij, en wanneer je beslag glad is ben je klaar. Doe het beslag in het bakblik en zet het in de oven. Bak de cake twintig tot vijfentwintig minuten.

[4] Op een schone theedoek strooi je wat poedersuiker. Maak met een mes de randen van de cake los, zodat je hem om kunt keren uit het bakblik op de theedoek. Laat hem even afkoelen.

[5] Tijd voor de vulling! Meng in een kom de mascarpone en de aardbeienjam met een garde. Het mag lekker luchtig blijven, dus klop niet te hard. Wanneer de cake is afgekoeld, bestrijk je de vulling ermee.

[6] Rol de cake met behulp van  de theedoek aan de korte kant op. Het hoeft niet superstrak te zijn en het is niet erg wanneer de cake breekt. Wikkel de opgerolde cake in folie en zet hem voor 1 uur in de koelkast.

[7] Nu aan de slag met de chocoladelaag voor rondom de boomstam! Klop de slagroom in een kom. Op een laag vuur smelt je de chocolade, die je daarna bij de slagroom giet. Meng tot het een egaal mengsel is. Haal de cake uit de koelkast, zet hem op de theedoek en bestrijk hem met het chocolademengsel.

Extra: Je kunt de cake op verschillende manieren versieren. Met kerstfiguurtjes en dennenappels bijvoorbeeld, of door er met een vork ‘nerven’ in te maken zodat het op boomschors lijkt. Of strooi er poedersuiker overheen voor een snowy effect.

 

Fotografie: Pinterest